Ova tri deserta s bananama odlična su zamjena za sladoled

Thinkstock
Sladoled je mnogima omiljena slastica, ali nažalost mnogi ga moraju izbjegavati zbog intolerancije na laktozu.
Vidi originalni članak

No, mi smo pronašli slatka riješena u tri recepta s bananama koji će ti zamijeniti sladoled.

 

Jednostavno i slasno Brz i osvježavajuć kolač s bananama i keksima

 

Banana sladoled 

Food Faith Fitness je blog koji već prema svom imenu otkriva da se ovdje može pronaći puno zdravih i ukusnih recepata, a upravo tamo smo pronašli ovaj sladoled.  

Sastojci:   

  • 16 štapića za sladoled 
  • 4 zrele banane  
  • 1 šalica preljeva od kokosa 
  • 1 šalica muslija 
  • 1 šalica indijskih oraščića  
  • 350 grama čokoladnih mrvica 

Priprema: 

  1. Banane presjeci na 16 komada i svaki režanj stavi na jedan štapić za sladoled. Stavi ih u posudu za pečenje i ostavi u zamrzivaču najmanje 4 sata.  
  2. Stavi svaki preljev u plitku posudu ili tanjur. Rastopi čokoladne mrvice na srednjoj jačini plamena često miješajući. Prelij malo rastopljene čokolade u šalicu. 
  3. Jednu po jednu bananu umoči u čokoladu, pospi ih kokosom, muslijima ili čokoladnim mrvicama. Lagano pritisni kako bi dodaci bolje prianjali. Po potrebi ponovno napuni čašu otopljenom čokoladom.  
  4. Vrati banane natrag u posudu za pečenje i ponovno stavi na zamrzavanje najmanje 1 sat. Čuvaj u zamrzivaču do 4 dana.  

Veganske banana čokoladice  

Bakerita je blog na kojem smo pronašli fantastična dva recepta, veganske banana čokoladice i čokoladice od banane i karamela. Blogerica je poznata po svojoj ljubavi prema desertima, i to onim zdravim. 

Sastojci za koru: 

  • 2/3 šalice pečenih slanih indijskih oraščića 
  • 1/2 šalice datulja, grubo usitnjenih 
  •  1 žlica vode  

Sastojci za kremu:

  • 2 velike banane izrezane u kolutiće i smrznute preko noći  
  • 1 čaša smrznutih borovnica
  •  1 i pol šalica kreme od kokosa  
  • 2 žlice meda  
  • 1 i pol šalica smrznutih jagoda

Priprema:  

  1. U blenderu preradi indijske oraščiće dok se ne usitne. Dodaj datulje i obradi dok ne dobiješ mrvice. Zatim dodaj vodu i blendaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Tvoja smjesa(kora) bi trebala bi ljepljiva.  
  2. U posudu 20 puta 20 cm stavi papir za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedi koru. Stavi u zamrzivač.  
  3. Jednu bananu (nasjeckanu na kolutiće) i borovnice stavi u blender i mješavinu usitni. Nekoliko ćeš puta morati isključivati i mijenjati brzinu blendanja dok se smjesa ne ujednači i postane kremasta. Mješavinu borovnica i banane prelij preko kore i stavi u zamrzivač da se stvrdne. 
  4.  Kokosovu kremu i med stavi u veliku zdjelu i miješaj mikserom dok ne dobiješ ujednačenu smjesu bez grudica. Kokosovu kremu prelij preko sloja borovnica i banana te ostavi da se ohladi dok ne postane čvrsta na dodir, oko 15-20 minuta.  
  5. Kad sloj kokosa očvrsne, drugu bananu i jagode stavi u blender te izmiješaj do ujednačenosti. Sloj jagode i banane rasporedi po sloju kokosa. Pokrij i ostavi u hladnjaku najmanje 4 sata. 
  6.  Nakon rezanja svaki komad ostavi 5-10 minuta kako bi omekšao. 

 

dobro jutro! Smoothie za obožavatelje banana i zobenih pahuljica

 

Čokoladice od banana i karamela 

Sastojci za koru:

  • 2/3 čaše nasjeckanih datulja 
  • 1 šalica prženih oraha 
  •  1/4 čajne žličice soli 
  • 1 čajna žličica cimeta 

Sladoled od banana: 

  • 1/4 šalice maslaca od indijskih oraščića ili maslaca od kikirikija  
  • 4 smrznute banane 
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije 
  •  4 čajne žličice kolagena 
  • 1 žlica želatine 
  • 1/4 šalice hladne vode  
  • 1/4 šalice kokosovog mlijeka 

Karamela: 

  • 1/3 šalice Paleo karamel umaka  

Priprema:  

  1. U blender stavi datulje, orahe i sol i miješaj dok se orasi ne usitne. Smjesa se treba skupljati kao tijesto, ali pazi da ne blendaš previše. 
  2. U posudu 20 puta 20 stavi papir za pečenje, a mješavinu oraha i datulja ravnomjerno raspodjeli u njoj. 
  3. U maloj zdjeli izmiješaj vodu i želatinu i pusti da odstoji.  
  4. U blenderu izmiješaj maslac, banane, ekstrakt vanilije i blendaj dok ne bude ujednačeno.  
  5. Zagrijavaj želatinu 20 sekundi u mikrovalnoj pećnici dok ne bude tekućina. Slabom brzinom na mikseru miješaj dok se ne stvori želatina. Neka spoj bude ujednačen. 
  6. Sladoled od banane ravnomjerno namaži po korici i pošpricaj karamelom.
  7.  Stavi u zamrzivač da se stvrdne najmanje dva sata prije rezanja.

 

 

Posjeti Gastro.hr