Recepti 1180 prikaza 12. srpnja 2019.

Ova tri deserta s bananama odlična su zamjena za sladoled

Thinkstock
Sladoled je mnogima omiljena slastica, ali nažalost mnogi ga moraju izbjegavati zbog intolerancije na laktozu.

No, mi smo pronašli slatka riješena u tri recepta s bananama koji će ti zamijeniti sladoled.

 

Možda vas zanima... Brz i osvježavajuć kolač s bananama i keksima Recepti

 

Banana sladoled 

Food Faith Fitness je blog koji već prema svom imenu otkriva da se ovdje može pronaći puno zdravih i ukusnih recepata, a upravo tamo smo pronašli ovaj sladoled.  

Sastojci:   

  • 16 štapića za sladoled 
  • 4 zrele banane  
  • 1 šalica preljeva od kokosa 
  • 1 šalica muslija 
  • 1 šalica indijskih oraščića  
  • 350 grama čokoladnih mrvica 

Priprema: 

  1. Banane presjeci na 16 komada i svaki režanj stavi na jedan štapić za sladoled. Stavi ih u posudu za pečenje i ostavi u zamrzivaču najmanje 4 sata.  
  2. Stavi svaki preljev u plitku posudu ili tanjur. Rastopi čokoladne mrvice na srednjoj jačini plamena često miješajući. Prelij malo rastopljene čokolade u šalicu. 
  3. Jednu po jednu bananu umoči u čokoladu, pospi ih kokosom, muslijima ili čokoladnim mrvicama. Lagano pritisni kako bi dodaci bolje prianjali. Po potrebi ponovno napuni čašu otopljenom čokoladom.  
  4. Vrati banane natrag u posudu za pečenje i ponovno stavi na zamrzavanje najmanje 1 sat. Čuvaj u zamrzivaču do 4 dana.  

 | Author: Getty Images Getty Images

Veganske banana čokoladice  

Bakerita je blog na kojem smo pronašli fantastična dva recepta, veganske banana čokoladice i čokoladice od banane i karamela. Blogerica je poznata po svojoj ljubavi prema desertima, i to onim zdravim. 

Sastojci za koru: 

  • 2/3 šalice pečenih slanih indijskih oraščića 
  • 1/2 šalice datulja, grubo usitnjenih 
  •  1 žlica vode  

Sastojci za kremu:

  • 2 velike banane izrezane u kolutiće i smrznute preko noći  
  • 1 čaša smrznutih borovnica
  •  1 i pol šalica kreme od kokosa  
  • 2 žlice meda  
  • 1 i pol šalica smrznutih jagoda

Priprema:  

  1. U blenderu preradi indijske oraščiće dok se ne usitne. Dodaj datulje i obradi dok ne dobiješ mrvice. Zatim dodaj vodu i blendaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Tvoja smjesa(kora) bi trebala bi ljepljiva.  
  2. U posudu 20 puta 20 cm stavi papir za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedi koru. Stavi u zamrzivač.  
  3. Jednu bananu (nasjeckanu na kolutiće) i borovnice stavi u blender i mješavinu usitni. Nekoliko ćeš puta morati isključivati i mijenjati brzinu blendanja dok se smjesa ne ujednači i postane kremasta. Mješavinu borovnica i banane prelij preko kore i stavi u zamrzivač da se stvrdne. 
  4.  Kokosovu kremu i med stavi u veliku zdjelu i miješaj mikserom dok ne dobiješ ujednačenu smjesu bez grudica. Kokosovu kremu prelij preko sloja borovnica i banana te ostavi da se ohladi dok ne postane čvrsta na dodir, oko 15-20 minuta.  
  5. Kad sloj kokosa očvrsne, drugu bananu i jagode stavi u blender te izmiješaj do ujednačenosti. Sloj jagode i banane rasporedi po sloju kokosa. Pokrij i ostavi u hladnjaku najmanje 4 sata. 
  6.  Nakon rezanja svaki komad ostavi 5-10 minuta kako bi omekšao. 

 

Možda vas zanima... Smoothie za obožavatelje banana i zobenih pahuljica Recepti

 

Čokoladice od banana i karamela 

Sastojci za koru:

  • 2/3 čaše nasjeckanih datulja 
  • 1 šalica prženih oraha 
  •  1/4 čajne žličice soli 
  • 1 čajna žličica cimeta 

Sladoled od banana: 

  • 1/4 šalice maslaca od indijskih oraščića ili maslaca od kikirikija  
  • 4 smrznute banane 
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije 
  •  4 čajne žličice kolagena 
  • 1 žlica želatine 
  • 1/4 šalice hladne vode  
  • 1/4 šalice kokosovog mlijeka 

Karamela: 

  • 1/3 šalice Paleo karamel umaka  

Priprema:  

  1. U blender stavi datulje, orahe i sol i miješaj dok se orasi ne usitne. Smjesa se treba skupljati kao tijesto, ali pazi da ne blendaš previše. 
  2. U posudu 20 puta 20 stavi papir za pečenje, a mješavinu oraha i datulja ravnomjerno raspodjeli u njoj. 
  3. U maloj zdjeli izmiješaj vodu i želatinu i pusti da odstoji.  
  4. U blenderu izmiješaj maslac, banane, ekstrakt vanilije i blendaj dok ne bude ujednačeno.  
  5. Zagrijavaj želatinu 20 sekundi u mikrovalnoj pećnici dok ne bude tekućina. Slabom brzinom na mikseru miješaj dok se ne stvori želatina. Neka spoj bude ujednačen. 
  6. Sladoled od banane ravnomjerno namaži po korici i pošpricaj karamelom.
  7.  Stavi u zamrzivač da se stvrdne najmanje dva sata prije rezanja.

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.