No, mi smo pronašli slatka riješena u tri recepta s bananama koji će ti zamijeniti sladoled.
Banana sladoled
Food Faith Fitness je blog koji već prema svom imenu otkriva da se ovdje može pronaći puno zdravih i ukusnih recepata, a upravo tamo smo pronašli ovaj sladoled.
Sastojci:
- 16 štapića za sladoled
- 4 zrele banane
- 1 šalica preljeva od kokosa
- 1 šalica muslija
- 1 šalica indijskih oraščića
- 350 grama čokoladnih mrvica
Priprema:
- Banane presjeci na 16 komada i svaki režanj stavi na jedan štapić za sladoled. Stavi ih u posudu za pečenje i ostavi u zamrzivaču najmanje 4 sata.
- Stavi svaki preljev u plitku posudu ili tanjur. Rastopi čokoladne mrvice na srednjoj jačini plamena često miješajući. Prelij malo rastopljene čokolade u šalicu.
- Jednu po jednu bananu umoči u čokoladu, pospi ih kokosom, muslijima ili čokoladnim mrvicama. Lagano pritisni kako bi dodaci bolje prianjali. Po potrebi ponovno napuni čašu otopljenom čokoladom.
- Vrati banane natrag u posudu za pečenje i ponovno stavi na zamrzavanje najmanje 1 sat. Čuvaj u zamrzivaču do 4 dana.
Veganske banana čokoladice
Bakerita je blog na kojem smo pronašli fantastična dva recepta, veganske banana čokoladice i čokoladice od banane i karamela. Blogerica je poznata po svojoj ljubavi prema desertima, i to onim zdravim.
Sastojci za koru:
- 2/3 šalice pečenih slanih indijskih oraščića
- 1/2 šalice datulja, grubo usitnjenih
- 1 žlica vode
Sastojci za kremu:
- 2 velike banane izrezane u kolutiće i smrznute preko noći
- 1 čaša smrznutih borovnica
- 1 i pol šalica kreme od kokosa
- 2 žlice meda
- 1 i pol šalica smrznutih jagoda
Priprema:
- U blenderu preradi indijske oraščiće dok se ne usitne. Dodaj datulje i obradi dok ne dobiješ mrvice. Zatim dodaj vodu i blendaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Tvoja smjesa(kora) bi trebala bi ljepljiva.
- U posudu 20 puta 20 cm stavi papir za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedi koru. Stavi u zamrzivač.
- Jednu bananu (nasjeckanu na kolutiće) i borovnice stavi u blender i mješavinu usitni. Nekoliko ćeš puta morati isključivati i mijenjati brzinu blendanja dok se smjesa ne ujednači i postane kremasta. Mješavinu borovnica i banane prelij preko kore i stavi u zamrzivač da se stvrdne.
- Kokosovu kremu i med stavi u veliku zdjelu i miješaj mikserom dok ne dobiješ ujednačenu smjesu bez grudica. Kokosovu kremu prelij preko sloja borovnica i banana te ostavi da se ohladi dok ne postane čvrsta na dodir, oko 15-20 minuta.
- Kad sloj kokosa očvrsne, drugu bananu i jagode stavi u blender te izmiješaj do ujednačenosti. Sloj jagode i banane rasporedi po sloju kokosa. Pokrij i ostavi u hladnjaku najmanje 4 sata.
- Nakon rezanja svaki komad ostavi 5-10 minuta kako bi omekšao.
Čokoladice od banana i karamela
Sastojci za koru:
- 2/3 čaše nasjeckanih datulja
- 1 šalica prženih oraha
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica cimeta
Sladoled od banana:
- 1/4 šalice maslaca od indijskih oraščića ili maslaca od kikirikija
- 4 smrznute banane
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 4 čajne žličice kolagena
- 1 žlica želatine
- 1/4 šalice hladne vode
- 1/4 šalice kokosovog mlijeka
Karamela:
- 1/3 šalice Paleo karamel umaka
Priprema:
- U blender stavi datulje, orahe i sol i miješaj dok se orasi ne usitne. Smjesa se treba skupljati kao tijesto, ali pazi da ne blendaš previše.
- U posudu 20 puta 20 stavi papir za pečenje, a mješavinu oraha i datulja ravnomjerno raspodjeli u njoj.
- U maloj zdjeli izmiješaj vodu i želatinu i pusti da odstoji.
- U blenderu izmiješaj maslac, banane, ekstrakt vanilije i blendaj dok ne bude ujednačeno.
- Zagrijavaj želatinu 20 sekundi u mikrovalnoj pećnici dok ne bude tekućina. Slabom brzinom na mikseru miješaj dok se ne stvori želatina. Neka spoj bude ujednačen.
- Sladoled od banane ravnomjerno namaži po korici i pošpricaj karamelom.
- Stavi u zamrzivač da se stvrdne najmanje dva sata prije rezanja.