Overnight pohani kruh? O, da i to postoji i svidjet će ti se!

Instagram screenshot
Voliš pohani kruh? Često ga imaš viška? Sve znamo. Recepata za viška kruh nikad ne smije manjkati! Samo da se ne baci.
Vidi originalni članak

Čuli smo za overnight oats – zobene pahuljice u raznim kombinacijama koje namočiš i potpuno pripremiš večer prije i imaš savršen, zdrav doručak. Ali što kažeš na overnight pohani kruh? Dobro, u ovom slučaju to nije doslovno pohani kruh, jer nas tu malo ograničava hrvatski jezik i značenje „pohanja“. Na engleskom bi ovo bio – overnight French toast.

Inače, baš danas, 28. studenog obilježava se međunarodni dan pohanog kruha, odnosno French toasta. To se jelo, inače, naziva raznim imenima, ovisno o tom gdje se poslužuje. Neka od zabavnih imena su jajasti kruh, njemački tost, puding siromašnih vitezova, bombajski tost. Ono što je sigurno zanimljivo je da u Francuskoj, očekivano, naziv nema veze s Francuskom. Zove se pain perdu, što bi doslovno značilo „izgubljeni kruh“, budući da se najčešće priprema od starog kruha.

Kad te iznenade gosti Brzi kolač od jabuka u kojem možeš uživati bez grižnje savjesti

No, kako god se zvao, priprema se uvijek na isti način – umućena jaja, mlijeko ili vrhnje i kruh. Znamo da ga neki tradicionalno jedu u slatkoj verziji, a drugi u slanoj. U slatkoj se obično posipa šećerom u prahu ili sirupom, medom ili slično, a u slanoj se može namazati sirnim namazom.

Recepti za pohani kruh potječu čak iz 4. stoljeća, a često spominju namakanje u mlijeku prije prženja. U 14. stoljeću je u Njemačkoj dobio naziv puding siromašnih vitezova, jer su ga smatrali jeftinom slasticom za one koji si druge ne mogu priuštiti.

Novo ruho A zašto ne probaš - buhtle punjene jabukama?

Talijani imaju, očekivano, malo bogatiju verziju ovog jela, koja se naziva „mozzarella in carrozza“ – mozzarella u kočiji, gdje se prije prženja između kriški kruha stavlja mozzarella. I bez da smo ovo probali, možemo reći da nam se sviđa!

A pored svih ovih, evo i one u kojoj možemo pohani kruh pripremiti večer prije, a rezultat je nevjerojatno dobar! Gotovo da imaš kolač. Iako ima puno varijanti ovog, odabrali smo onaj s jabukom i cimetom, kako i priliči sezoni.

Overnight pohani kruh s jabukom i cimetom

Sastojci:

  • 3 žlice neslanog maslaca
  • 3 velike jabuke, oguljene i narezane na kockice
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 ½ čajna žličica mljevenog cimeta
  • 1 štruca kruha, narezana na kockice
  • 1 pakiranje krem ​​sira (cca 200 g)
  • 12 većih jaja, istučenih
  • 2 šalice punomasnog mlijeka
  • ⅓ šalice javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žličice soli
  • ½ šalice nasjeckanih pekan oraha (ili drugih orašida)
  • 1 žlica šećera u prahu

Priprema:

  1. Otopi maslac u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj jabuke i pirjaj, često miješajući, dok ne omekšaju - oko 5 minuta. Umiješaj smeđi šećer i 1 žličicu cimeta, pa nastavi kuhati dok se šećer ne otopi, oko 1-2 minute. Neka se ohladi.
  2. Posudu za pečenje lagano premaži maslacem. U posudu rasporedi sloj kockica kruha. Povrh toga rasporedi krem ​​sir i pola smjese jabuka u ravnomjernom sloju. Na vrh stavi preostale kockice kruha i preostalu smjesu od jabuka.
  3. U velikoj posudi umuti jaja, mlijeko, javorov sirup, vaniliju, sol i preostalih 1/2 žličice cimeta. Smjesu ravnomjerno prelij preko kockica kruha. Pokrij i stavi u hladnjak na najmanje 2 sata ili preko noći.
  4. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Izvadi posudu za pečenje iz hladnjaka; ostavi da odstoji 30 minuta.
  5. Pospi pekan orasima, stavi u pećnicu i peci poklopljeno 30 minuta. Nakon tog otkrij i nastavi peći dodatnih 25-30 minuta ili dok ne porumeni i sredina ne postane čvrsta.
  6. Posluži odmah, a po želji posipaj šećerom u prahu.

comfort food Čokoladni pohani kruh popravit će ti dan jutroooo! Slatki pohani kruh s cimetom za božanstven doručak

Posjeti Gastro.hr