Ovog Božića uživaj u slatkom bez grižnje savjesti!

Karina Ustiuzhanina/Pexels Kuglice s datuljama, kakaom i lješnjacima
Isprobaj ova dva recepta za kolačiće koji imaju vrlo malo dodanog šećera, ili ga uopće nemaju, no zbog toga baš nimalo ne gube na okusu
Vidi originalni članak

Blagdani su iza ugla, no to ne znači da se moraš prejedati desertima prepunim šećera. Postoje brojne slastice s manje ili bez dodanog šećera savršene upravo za božićni stol koje će podjednako oduševiti tvoje goste, kao i tradicionalne slastice prepune šećera. A uživat ćeš u njima bez grižnje savjesti.

Donosimo ti dva recepta za zdrave slastice s malo ili ništa dodanog šećera. Prvi je za energetske brownie kuglice raskošnog okusa, a svaka kuglica sadrži 3 grama vlakana i 3 g proteina.

Ako pojedeš dvije to su 222 kalorije, pa nema brige. Mogu stajati u posudi bez dotoka zraka do tjedan dana, a u zamrzivaču mjesec dana. Druga slastica su preslatke hrskave pizzelle, koje su k tome i bez glutena. Ove delikatne talijanske vafle (nakon pečenja, no obavezno prije nego što se ohlade) možeš oblikovati i u cannole.

Pizzelle

Sastojci:

  • 3 velika jaja
  • ½ šalice šećera u prahu
  • 1/2 šalice rastopljenog maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 i 3/4 šalice oštrog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žlice ulja

Postupak:

  1. Izmiksaj jaja i šećer. Umiješaj rastopljeni maslac i vaniliju. Dodaj prosijano brašno i prašak za pecivo.
  2. Zagrij aparat za pečenje pizzella i premaži ga uljem. U svaki kružić stavi otprilike žlicu tijesta. Peci 20 do 45 sekundi. Pažljivo izvadi kolačić iz stroja.
  3. Pusti da se pizzelle potpuno ohlade prije nego što ih poslužiš ili spremiš u posudu bez dotoka zraka.

Savjet više:

  • Za čokoladnu verziju pizzella u tijesto dodaj još ¼ šalice šećera, ¼ šalice kakao praha i dodatnu ¼ žličice praška za pecivo. 
  • Ako nemaš stroj za pečenje pizzella, ispeci kružiće na teflonskoj tavi.

 

Energetske brownie kuglice

Sastojci:

  • ½ šalice cijelih lješnjaka
  • 12 cijelih medjool datulja, otkoštenih i grubo nasjeckanih
  • 2/3 šalice maslaca od badema
  • 1/3 šalice kakao praha
  • 2 žlice vode
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice soli

 

Strawberry Soup Pun pogodak: Hrskavi kikiriki keksići bez šećera

 

Postupak:

  1. Tostiraj lješnjake u pećnici na 180 stupnjeva, oko 10 minuta. Pusti da se ohlade 10-ak minuta te potom oguli ljusku. Ostavi 20 lješnjaka u komadu. Ostale sitno nasjeckaj.
  2. Datulje usitni u blenderu dok ne dobiješ smjesu nalik pasti. Dodaj bademov maslac, kakao, 2 žlice vode, ekstrakt vanilije i sol te blendaj dalje dok se sve dobro ne sjedini. Razdijeli u 20 jednakih porcija.
  3. U svaki komad smjese stavi cijeli lješnjak te ga dobro obloži smjesom i potom uvaljaj u sjeckane lješnjake. Stavi u hladnjak na minimalno pola sata da se kuglice dobro stvrdnu.

 

na svakom stolu Zdravi čupavci bez šećera, boja i konzervansa

 

 

Posjeti Gastro.hr