Blagdani su iza ugla, no to ne znači da se moraš prejedati desertima prepunim šećera. Postoje brojne slastice s manje ili bez dodanog šećera savršene upravo za božićni stol koje će podjednako oduševiti tvoje goste, kao i tradicionalne slastice prepune šećera. A uživat ćeš u njima bez grižnje savjesti.
Donosimo ti dva recepta za zdrave slastice s malo ili ništa dodanog šećera. Prvi je za energetske brownie kuglice raskošnog okusa, a svaka kuglica sadrži 3 grama vlakana i 3 g proteina.
Ako pojedeš dvije to su 222 kalorije, pa nema brige. Mogu stajati u posudi bez dotoka zraka do tjedan dana, a u zamrzivaču mjesec dana. Druga slastica su preslatke hrskave pizzelle, koje su k tome i bez glutena. Ove delikatne talijanske vafle (nakon pečenja, no obavezno prije nego što se ohlade) možeš oblikovati i u cannole.
Pizzelle
Sastojci:
- 3 velika jaja
- ½ šalice šećera u prahu
- 1/2 šalice rastopljenog maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 i 3/4 šalice oštrog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žlice ulja
Postupak:
- Izmiksaj jaja i šećer. Umiješaj rastopljeni maslac i vaniliju. Dodaj prosijano brašno i prašak za pecivo.
- Zagrij aparat za pečenje pizzella i premaži ga uljem. U svaki kružić stavi otprilike žlicu tijesta. Peci 20 do 45 sekundi. Pažljivo izvadi kolačić iz stroja.
- Pusti da se pizzelle potpuno ohlade prije nego što ih poslužiš ili spremiš u posudu bez dotoka zraka.
Savjet više:
- Za čokoladnu verziju pizzella u tijesto dodaj još ¼ šalice šećera, ¼ šalice kakao praha i dodatnu ¼ žličice praška za pecivo.
- Ako nemaš stroj za pečenje pizzella, ispeci kružiće na teflonskoj tavi.
Energetske brownie kuglice
Sastojci:
- ½ šalice cijelih lješnjaka
- 12 cijelih medjool datulja, otkoštenih i grubo nasjeckanih
- 2/3 šalice maslaca od badema
- 1/3 šalice kakao praha
- 2 žlice vode
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¼ žličice soli
Postupak:
- Tostiraj lješnjake u pećnici na 180 stupnjeva, oko 10 minuta. Pusti da se ohlade 10-ak minuta te potom oguli ljusku. Ostavi 20 lješnjaka u komadu. Ostale sitno nasjeckaj.
- Datulje usitni u blenderu dok ne dobiješ smjesu nalik pasti. Dodaj bademov maslac, kakao, 2 žlice vode, ekstrakt vanilije i sol te blendaj dalje dok se sve dobro ne sjedini. Razdijeli u 20 jednakih porcija.
- U svaki komad smjese stavi cijeli lješnjak te ga dobro obloži smjesom i potom uvaljaj u sjeckane lješnjake. Stavi u hladnjak na minimalno pola sata da se kuglice dobro stvrdnu.