Pita od limete

Naša blogerica Tatjana uživa u smišljanju kreativnih jela od citrusa
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 578

Podloga

  • 250 g keksi, mljeveni
  • 150 g maslac, neslani
  • 1 žlica šećer, kristal

Nadjev

  • 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 400 ml mlijeko, kondenzirano
  • 150 ml sok od limete
  • 2 kom limete, korica
  • 200 ml vrhnje za šlag
  • 1 žlica šećer, kristal

Priprema

  1. Pomiješajte mljevene kekse sa šećerom i otopljenim maslacem pa tom smjesom obložite dno i stranice kalupa za tortu.
  2. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10 minuta na 180°C.
  3. Miješajte žumanjke pa dodajte kondenzirano mlijeko i nastavite miješati mikserom 3 minute. Dodajte sok i koricu limete i sve skupa miješati još par minuta.
  4. Smjesu nanesite na podlogu od keksa i vratite u pećnicu na još 15 minuta.
  5. Izvadite pitu, ohladite i premažite tučenim slatkim vrhnjem ili vrhnjem za šlag kojemu ste dodali žlicu šećera.
  6. Ukrasite naribanom koricom limete. Pita se prije konzumiranja treba dobro ohladiti (najbolje je ostaviti je tijekom noći u hladnjaku). Ohlađenu pitu pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite.
  7. Kondenzirano mlijeko možete brzo i jednostavno napraviti sami. Za 400 ml kondenziranog mlijeka potrebno je: 150 ml vode 50 g šećera 50 g maslaca 200 g mlijeka u prahu
  8. U blender stavite mlijeko u prahu.
  9. Zagrijte vodu, šećer i maslac. Kada proključa i maslac se otopi, dio tekućine ulijte u posudu s mlijekom u prahu pa kratko miješajte i polako dodajte ostatak tekućine. Miješajte dok smjesa bude glatka, gusta i bez grudica.
Posjeti Gastro.hr