gastro postao
Naša blogerica Tatjana uživa u smišljanju kreativnih jela od citrusa
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 578
Podloga
- 250 g keksi, mljeveni
- 150 g maslac, neslani
- 1 žlica šećer, kristal
Nadjev
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 400 ml mlijeko, kondenzirano
- 150 ml sok od limete
- 2 kom limete, korica
- 200 ml vrhnje za šlag
- 1 žlica šećer, kristal
Priprema
- Pomiješajte mljevene kekse sa šećerom i otopljenim maslacem pa tom smjesom obložite dno i stranice kalupa za tortu.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10 minuta na 180°C.
- Miješajte žumanjke pa dodajte kondenzirano mlijeko i nastavite miješati mikserom 3 minute. Dodajte sok i koricu limete i sve skupa miješati još par minuta.
- Smjesu nanesite na podlogu od keksa i vratite u pećnicu na još 15 minuta.
- Izvadite pitu, ohladite i premažite tučenim slatkim vrhnjem ili vrhnjem za šlag kojemu ste dodali žlicu šećera.
- Ukrasite naribanom koricom limete. Pita se prije konzumiranja treba dobro ohladiti (najbolje je ostaviti je tijekom noći u hladnjaku). Ohlađenu pitu pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite.
- Kondenzirano mlijeko možete brzo i jednostavno napraviti sami. Za 400 ml kondenziranog mlijeka potrebno je: 150 ml vode 50 g šećera 50 g maslaca 200 g mlijeka u prahu
- U blender stavite mlijeko u prahu.
- Zagrijte vodu, šećer i maslac. Kada proključa i maslac se otopi, dio tekućine ulijte u posudu s mlijekom u prahu pa kratko miješajte i polako dodajte ostatak tekućine. Miješajte dok smjesa bude glatka, gusta i bez grudica.