Salenjaci su tradicionalna slastica u kojoj se uživa kad zahladi, a može stajati nekoliko dana. Imamo super recept!
Salenjaci su hrvatski kroasani, tako im često tepamo. No naše je mišljenje - salenjaci su itekako bolji od kroasana, jer taj divan domaći okus bakine kuhinje nema niti jedan kroasan.
Za one koji salenjake nikada nisu pripremali ni jeli, savjetujemo da se što prije upuste u tu slatku avanturu i neka se ne obeshrabre sastojcima.. Upravo su zbog mljevenog svinjskog sala salenjaci toliko prhki i ukusni. Salo treba dobro samljeti uz pomoć mašine za meso i utapkati ga u tijesto prstima.
Domaći pekmez od šljiva - savršen nadjev za salenjake
Najbolje punjenje za salenjake je domaći pekmez od šljive, odličan je i onaj od marelice, a mogu im se dodati i mljeveni orasi. Naš recept za salenjake iz bakine bilježnice je u nastavku...
Salenjaci
foto: Slavonka
Ne gasi ekran dok kuham
Salenjaci
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Svinjsko salo - mljeveno
500
g
Glatko brašno
800
g
Jaje
1
kom
Mlijeko
400
ml
Svježi kvasac
1
kom
Šećer
1
žlica
Sol
1
prstohvat
Pekmez od šljiva
Postupak
Umijesi tijesto od brašna, mlijeka, kvasca, jaja, šećera i soli i pusti ga da se diže oko sat vremena.
Tijesto razvaljaj na debljinu od 1 cm, utapkaj trećinu sala prstima do polovice i preklopi ga. Postupak ponovi još 2 puta.
Pusti da tijesto odstoji pola sata i onda ga tanko razvaljaj na dobro pobrašnjenoj površini. Tijesto izreži na kvadratiće i u svaki stavi po pola žlice domaćeg pekmeza od šljiva.
Preklopi i dobro prstima zalijepi rubove da se prilikom pečenja ne odlijepe.
Peci 15-20 minuta na 180 stupnjeva.
Kad se salenjaci ohlade, pospi ih šećerom u prahu.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
715 kcal
35 %
MASTI
44,00 g
61 %
KOLESTEROL
0,16 g
0 %
UH
69,00 g
25 %
PROTEINI
9,00 g
18 %
Isprobaj i ove slatke recepte iz bakine bilježnice: