Recepti Desert 12. studenoga 2025.

Bakin recept za savršene salenjake

Desert
25 MIN
20 MIN
12
SREDNJE
Salenjaci znani kao hrvatski kroasani rade se od svinjske masti
Salenjaci
foto: Igor Soban/PIXSELL
Salenjaci su tradicionalna slastica u kojoj se uživa kad zahladi, a može stajati nekoliko dana. Imamo super recept!

Salenjaci su hrvatski kroasani, tako im često tepamo. No naše je mišljenje - salenjaci su itekako bolji od kroasana, jer taj divan domaći okus bakine kuhinje nema niti jedan kroasan.

Za one koji salenjake nikada nisu pripremali ni jeli, savjetujemo da se što prije upuste u tu slatku avanturu i neka se ne obeshrabre sastojcima.. Upravo su zbog mljevenog svinjskog sala salenjaci toliko prhki i ukusni. Salo treba dobro samljeti uz pomoć mašine za meso i utapkati ga u tijesto prstima. 

svinjska-mast Možda vas zanima... Povratak svinjske masti None

Domaći pekmez od šljiva - savršen nadjev za salenjake

Najbolje punjenje za salenjake je domaći pekmez od šljive, odličan je i onaj od marelice, a mogu im se dodati i mljeveni orasi. Naš recept za salenjake iz bakine bilježnice je u nastavku...

 | Author: Slavonka Salenjaci foto: Slavonka

Ne gasi ekran dok kuham

Salenjaci
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Svinjsko salo - mljeveno 500 g
  • Glatko brašno 800 g
  • Jaje 1 kom
  • Mlijeko 400 ml
  • Svježi kvasac 1 kom
  • Šećer 1 žlica
  • Sol 1 prstohvat
  • Pekmez od šljiva
Postupak
  1. Umijesi tijesto od brašna, mlijeka, kvasca, jaja, šećera i soli i pusti ga da se diže oko sat vremena. 


  2. Tijesto razvaljaj na debljinu od 1 cm, utapkaj trećinu sala prstima do polovice i preklopi ga. Postupak ponovi još 2 puta.


    Zagreb: Branko Ognjenovi? pripremio jela po receptima natje?aja "Recepti iz mog zavi?aja"



  3. Pusti da tijesto odstoji pola sata i onda ga tanko razvaljaj na dobro pobrašnjenoj površini. Tijesto izreži na kvadratiće i u svaki stavi po pola žlice domaćeg pekmeza od šljiva.


  4. Preklopi i dobro prstima zalijepi rubove da se prilikom pečenja ne odlijepe.


    Zagreb: Branko Ognjenovi? pripremio jela po receptima natje?aja "Recepti iz mog zavi?aja"



  5.  Peci 15-20 minuta na 180 stupnjeva.


  6. Kad se salenjaci ohlade, pospi ih šećerom u prahu.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

715 kcal

35 %

MASTI

44,00 g

61 %

KOLESTEROL

0,16 g

0 %

UH

69,00 g

25 %

PROTEINI

9,00 g

18 %

Isprobaj i ove slatke recepte iz bakine bilježnice:

Najsočnija blagdanska orahnjača Možda vas zanima... Imamo najbolji recept za sočnu blagdansku orahnjaču Recepti Možda vas zanima... Prhke vanilin kiflice po najboljem starinskom receptu Kolumne Zagreb:  Kolači od jesenskog voća Možda vas zanima... Jednostavan starinski recept za buhtle Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.