Kolumne 31. ožujka 2022.

Prhke vanilin kiflice po najboljem starinskom receptu

; Prhke vanilin kiflice by Darko Debić foto: Darko Debić
gastro postao gastro.24sata.hr
Prhke vanilin kiflice s bademima pripremi po najboljem receptu Darka Debića, autora bloga "Samo jedan griz"

Vanilin kiflice želiš pripremiti za nadolazeće blagdane ili jednostavno voliš njihov nježan okus i želiš u njemu uživati? Na pravom si mjestu! Naš Gastrolovac Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz", pokazat će ti kako pripremiti prhke vanilin kiflice s bademima.

Vanilin kiflice bez oraha?

Darko vanilin kiflice najčešće priprema s bademima zbog njihovog nježnog okusa, a budući da koristi oguljene bademe, kiflice su i nešto svjetlije. Dodaje kako u receptu za vanilin kiflice bademe ponekad zamijeni orasima ili prženim lješnjacima, a upravo se starinske vanilin kiflice pripremaju s orasima tako da ih upotrijebi ako želiš nešto tradicionalniji okus. 

 | Author: Darko Debić Vanilin kiflice bez oraha; foto: foto: Darko Debić

Vanilin kiflice sa tonkom

Iako su vanilin kiflice dobile ime po vaniliji, Darko savjetuje da u pripremi isprobaš i još jedan aromom sličan začin - tonku. Tonka je sjemenka koja raste u Južnoj Americi i u kolače se nariba baš kao muškatni oraščić. Aroma joj je slična onoj vanilije, samo nešto intenzivnija. Za vanilin kiflice potrebno ti je tek prstohvat naribane tonke, a ako ipak želiš starinske vanilin kiflice, preskoči ovaj začin. 

Prhke vanilin kiflice by Darko Debić

Sastojci za 35 do 40 vanilin kiflica:

  • 250 g brašna
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 vanili šećer
  • 200 g maslaca
  • 100 g oguljenih i mljevenih badema (ili oraha ili prženih lješnjaka)

Za uvaljati vanilin kiflice:

  • 1 vanili šećer
  • 2 žlice šećera u prahu

 | Author: Darko Debić Prhke vanilin kiflice; foto: foto: Darko Debić

Priprema vanilin kiflica:

  1. Za tijesto u većoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer u prahu, vanili šećer i bademe.
  2. Dodaj maslac narezan na kockice i vrhovima prstiju utrljaj u ostale sastojke dok ne dobiješ smjesu poput pijeska.
  3. Dodaj žličicu ili dvije jako hladne vode kako bi se smjesa spojila u tijesto, nije potrebno dugo mijesiti jer inače tijesto postane žilavo.
  4. Podijeli tijesto na dva jednaka komada i oblikuj dva duga jednaka cilindra promjera 2,5 do 3 centimetra. Obloži ih prozirnom folijom i stavi u hladnjak najmanje sat vremena, najbolje preko noći.
  5. Tijesto izvadi iz hladnjaka i svaki cilindar nareži na 16 do 20 komada, tako će kiflice biti iste težine.
  6. Svaki komadić prvo rolaj na radnoj površini, oblikuj u kiflicu i stavi na pleh obložen papirom za pečenje, s malim razmakom jer narastu u pećnici.
  7. Pećnicu zagrijati na 175° C te popunjen pleh stavi u pećnicu na 12 do 15 minuta.
  8. Nakon vađenja kiflica iz pećnice ostavi ih par minuta da se malo ohlade te ih još mlake uvaljaj u mješavinu vanilije i šećera u prahu.
  9. Ostavi da se potpuno ohlade i posluži.

U slast!

Još slasnih recepata potraži na Darkovom slatkom blogu "Samo jedan griz". 

zelene kiflice Možda vas zanima... ZDRAVI BOŽIĆ Zelene kiflice s bučinim sjemenkama Recepti Prhke orah kiflce bez glutena Možda vas zanima... Oduševile su nas ove prhke orah kiflice bez glutena! Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.