Kolumne 31. ožujka 2022.

Prhke vanilin kiflice po najboljem starinskom receptu

; Prhke vanilin kiflice by Darko Debić foto: Darko Debić
gastro postao gastro.24sata.hr
Prhke vanilin kiflice s bademima pripremi po najboljem receptu Darka Debića, autora bloga "Samo jedan griz"

Vanilin kiflice želiš pripremiti za nadolazeće blagdane ili jednostavno voliš njihov nježan okus i želiš u njemu uživati? Na pravom si mjestu! Naš Gastrolovac Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz", pokazat će ti kako pripremiti prhke vanilin kiflice s bademima.

Vanilin kiflice bez oraha?

Darko vanilin kiflice najčešće priprema s bademima zbog njihovog nježnog okusa, a budući da koristi oguljene bademe, kiflice su i nešto svjetlije. Dodaje kako u receptu za vanilin kiflice bademe ponekad zamijeni orasima ili prženim lješnjacima, a upravo se starinske vanilin kiflice pripremaju s orasima tako da ih upotrijebi ako želiš nešto tradicionalniji okus. 

 | Author: Darko Debić Vanilin kiflice bez oraha; foto: foto: Darko Debić

Vanilin kiflice sa tonkom

Iako su vanilin kiflice dobile ime po vaniliji, Darko savjetuje da u pripremi isprobaš i još jedan aromom sličan začin - tonku. Tonka je sjemenka koja raste u Južnoj Americi i u kolače se nariba baš kao muškatni oraščić. Aroma joj je slična onoj vanilije, samo nešto intenzivnija. Za vanilin kiflice potrebno ti je tek prstohvat naribane tonke, a ako ipak želiš starinske vanilin kiflice, preskoči ovaj začin. 

Prhke vanilin kiflice by Darko Debić

Sastojci za 35 do 40 vanilin kiflica:

  • 250 g brašna
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 vanili šećer
  • 200 g maslaca
  • 100 g oguljenih i mljevenih badema (ili oraha ili prženih lješnjaka)

Za uvaljati vanilin kiflice:

  • 1 vanili šećer
  • 2 žlice šećera u prahu

 | Author: Darko Debić Prhke vanilin kiflice; foto: foto: Darko Debić

Priprema vanilin kiflica:

  1. Za tijesto u većoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer u prahu, vanili šećer i bademe.
  2. Dodaj maslac narezan na kockice i vrhovima prstiju utrljaj u ostale sastojke dok ne dobiješ smjesu poput pijeska.
  3. Dodaj žličicu ili dvije jako hladne vode kako bi se smjesa spojila u tijesto, nije potrebno dugo mijesiti jer inače tijesto postane žilavo.
  4. Podijeli tijesto na dva jednaka komada i oblikuj dva duga jednaka cilindra promjera 2,5 do 3 centimetra. Obloži ih prozirnom folijom i stavi u hladnjak najmanje sat vremena, najbolje preko noći.
  5. Tijesto izvadi iz hladnjaka i svaki cilindar nareži na 16 do 20 komada, tako će kiflice biti iste težine.
  6. Svaki komadić prvo rolaj na radnoj površini, oblikuj u kiflicu i stavi na pleh obložen papirom za pečenje, s malim razmakom jer narastu u pećnici.
  7. Pećnicu zagrijati na 175° C te popunjen pleh stavi u pećnicu na 12 do 15 minuta.
  8. Nakon vađenja kiflica iz pećnice ostavi ih par minuta da se malo ohlade te ih još mlake uvaljaj u mješavinu vanilije i šećera u prahu.
  9. Ostavi da se potpuno ohlade i posluži.

U slast!

Još slasnih recepata potraži na Darkovom slatkom blogu "Samo jedan griz". 

Možda vas zanima... Blagdanske zelene kiflice sa sjemenkama buče Kolumne Možda vas zanima... Slatki blagdani uz prhke orah kiflice bez glutena! Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.