Vanilin kiflice želiš pripremiti za nadolazeće blagdane ili jednostavno voliš njihov nježan okus i želiš u njemu uživati? Na pravom si mjestu! Naš Gastrolovac Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz", pokazat će ti kako pripremiti prhke vanilin kiflice s bademima.
Vanilin kiflice bez oraha?
Darko vanilin kiflice najčešće priprema s bademima zbog njihovog nježnog okusa, a budući da koristi oguljene bademe, kiflice su i nešto svjetlije. Dodaje kako u receptu za vanilin kiflice bademe ponekad zamijeni orasima ili prženim lješnjacima, a upravo se starinske vanilin kiflice pripremaju s orasima tako da ih upotrijebi ako želiš nešto tradicionalniji okus.
Vanilin kiflice sa tonkom
Iako su vanilin kiflice dobile ime po vaniliji, Darko savjetuje da u pripremi isprobaš i još jedan aromom sličan začin - tonku. Tonka je sjemenka koja raste u Južnoj Americi i u kolače se nariba baš kao muškatni oraščić. Aroma joj je slična onoj vanilije, samo nešto intenzivnija. Za vanilin kiflice potrebno ti je tek prstohvat naribane tonke, a ako ipak želiš starinske vanilin kiflice, preskoči ovaj začin.
Prhke vanilin kiflice by Darko Debić
Sastojci za 35 do 40 vanilin kiflica:
- 250 g brašna
- 80 g šećera u prahu
- 1 vanili šećer
- 200 g maslaca
- 100 g oguljenih i mljevenih badema (ili oraha ili prženih lješnjaka)
Za uvaljati vanilin kiflice:
- 1 vanili šećer
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema vanilin kiflica:
- Za tijesto u većoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer u prahu, vanili šećer i bademe.
- Dodaj maslac narezan na kockice i vrhovima prstiju utrljaj u ostale sastojke dok ne dobiješ smjesu poput pijeska.
- Dodaj žličicu ili dvije jako hladne vode kako bi se smjesa spojila u tijesto, nije potrebno dugo mijesiti jer inače tijesto postane žilavo.
- Podijeli tijesto na dva jednaka komada i oblikuj dva duga jednaka cilindra promjera 2,5 do 3 centimetra. Obloži ih prozirnom folijom i stavi u hladnjak najmanje sat vremena, najbolje preko noći.
- Tijesto izvadi iz hladnjaka i svaki cilindar nareži na 16 do 20 komada, tako će kiflice biti iste težine.
- Svaki komadić prvo rolaj na radnoj površini, oblikuj u kiflicu i stavi na pleh obložen papirom za pečenje, s malim razmakom jer narastu u pećnici.
- Pećnicu zagrijati na 175° C te popunjen pleh stavi u pećnicu na 12 do 15 minuta.
- Nakon vađenja kiflica iz pećnice ostavi ih par minuta da se malo ohlade te ih još mlake uvaljaj u mješavinu vanilije i šećera u prahu.
- Ostavi da se potpuno ohlade i posluži.
U slast!
Još slasnih recepata potraži na Darkovom slatkom blogu "Samo jedan griz".