Popravite raspoloženje tanjurom juhe od luka

Stockfood
Bez obzira na godišnje doba, francuska juha od luka uvijek je dobar izbor...
Vidi originalni članak

Juhu od luka možda ne biste svrstali u kategoriju comfort fooda, ali ona to zaista jest. Oduševit će vas i okus i miris karameliziranog luka, zagrijat će vas i opustiti. 

Po želji na tavi zagrijte i komad kruha s naribanim sirom i poslužite uz tanjur juhe. 

 

 

domaće i mirisno Napravite neodoljivi domaći pekmez od luka

 

 

Sastojci:

  • 50 g maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 6 glavica bijelog luka
  • 1 ½ žlica šećera
  • 200 ml bijelog vina
  • 2 litre goveđeg ili povrtnog temeljca
  • 3 lovorova lista
  • 1 grančica ružmarina
  • Sol i papar

 

 

Priprema:

  1. Zagrijte maslac i ulje u dubokoj posudi. Kad se maslac rastopi, dodajte tanko narezani luk i pržite ga dvije do tri minute na jakoj vatri. 
  2. Potom smanjite vatru, poklopite i pustite da se kuha 10-ak minuta, sve dok ne omekša.
  3. Maknite poklopac, pospite šećerom, začinite soli i paprom pa promiješajte. Pržite još dvije, tri minuta uz miješanje.
  4. Smanjite vatru i pustite da se kuha još 15-ak minuta kako bi se luk karamelizirao.
  5. Ulijte vino i pustite da krčka kako bi alkohol ispario. 
  6. Potom dodajte temeljac, ružmarin i lovor i pustite da se kuha 10-ak minuta na srednjoj vatri.

 

 

Dobar tek! Pileći ražnjići s karameliziranim lukom za superbrzi ručak

 

 

Maknite lovor i ružmarin iz juhe i servirajte toplo. Dobar tek!

 

 

 

 

Posjeti Gastro.hr