Recepti 08. travnja 2019.

Popravite raspoloženje tanjurom juhe od luka

Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Bez obzira na godišnje doba, francuska juha od luka uvijek je dobar izbor...

Juhu od luka možda ne biste svrstali u kategoriju comfort fooda, ali ona to zaista jest. Oduševit će vas i okus i miris karameliziranog luka, zagrijat će vas i opustiti. 

Po želji na tavi zagrijte i komad kruha s naribanim sirom i poslužite uz tanjur juhe. 

 

 

Možda vas zanima... Napravite neodoljivi domaći pekmez od luka Recepti

 

 

Sastojci:

  • 50 g maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 6 glavica bijelog luka
  • 1 ½ žlica šećera
  • 200 ml bijelog vina
  • 2 litre goveđeg ili povrtnog temeljca
  • 3 lovorova lista
  • 1 grančica ružmarina
  • Sol i papar

 

 | Author: Stockfood Stockfood

 

Priprema:

  1. Zagrijte maslac i ulje u dubokoj posudi. Kad se maslac rastopi, dodajte tanko narezani luk i pržite ga dvije do tri minute na jakoj vatri. 
  2. Potom smanjite vatru, poklopite i pustite da se kuha 10-ak minuta, sve dok ne omekša.
  3. Maknite poklopac, pospite šećerom, začinite soli i paprom pa promiješajte. Pržite još dvije, tri minuta uz miješanje.
  4. Smanjite vatru i pustite da se kuha još 15-ak minuta kako bi se luk karamelizirao.
  5. Ulijte vino i pustite da krčka kako bi alkohol ispario. 
  6. Potom dodajte temeljac, ružmarin i lovor i pustite da se kuha 10-ak minuta na srednjoj vatri.

 

 

Možda vas zanima... Pileći ražnjići s karameliziranim lukom za superbrzi ručak Recepti

 

 

Maknite lovor i ružmarin iz juhe i servirajte toplo. Dobar tek!

 

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.