gastro postao
Bez obzira na godišnje doba, francuska juha od luka uvijek je dobar izbor...
Juhu od luka možda ne biste svrstali u kategoriju comfort fooda, ali ona to zaista jest. Oduševit će vas i okus i miris karameliziranog luka, zagrijat će vas i opustiti.
Po želji na tavi zagrijte i komad kruha s naribanim sirom i poslužite uz tanjur juhe.
Sastojci:
- 50 g maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 6 glavica bijelog luka
- 1 ½ žlica šećera
- 200 ml bijelog vina
- 2 litre goveđeg ili povrtnog temeljca
- 3 lovorova lista
- 1 grančica ružmarina
- Sol i papar
Priprema:
- Zagrijte maslac i ulje u dubokoj posudi. Kad se maslac rastopi, dodajte tanko narezani luk i pržite ga dvije do tri minute na jakoj vatri.
- Potom smanjite vatru, poklopite i pustite da se kuha 10-ak minuta, sve dok ne omekša.
- Maknite poklopac, pospite šećerom, začinite soli i paprom pa promiješajte. Pržite još dvije, tri minuta uz miješanje.
- Smanjite vatru i pustite da se kuha još 15-ak minuta kako bi se luk karamelizirao.
- Ulijte vino i pustite da krčka kako bi alkohol ispario.
- Potom dodajte temeljac, ružmarin i lovor i pustite da se kuha 10-ak minuta na srednjoj vatri.
Maknite lovor i ružmarin iz juhe i servirajte toplo. Dobar tek!