Recepti 14. siječnja 2019.

Napravite neodoljivi domaći pekmez od luka

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusan namaz od luka možete namazati na pecivo po vašem ukusu i poslužiti kao zanimljivo predjelo.

Izravan spoj šećera i luka vodi nas do pekmeza od luka.  Namirnica koja je čest dodatak mnogim jelima, crveni luk,  preuzima glavnu ulogu u receptu za džem od luka. On može biti odličan prilog uz mesna jela ili ukusna zimnica, samo ga trebate nakon pripreme spremiti u staklenku.

 

Možda vas zanima... Pekmez od bundeve - jesen u teglici Kolumne

 

Sastojci za pekmez od luka su svuda dostupni i jeftini. Postupak ne zahtijeva veliko kuharsko umijeće niti perfekcionističku preciznost. 
 

Potrebno vam je:

  • 6 kom crvenog luka
  • 1 žlica aceta balsamica
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlica smeđeg šećera
  • sol

 

Možda vas zanima... Domaći pekmez od mrkve od samo tri sastojka Recepti


Priprema:

  1. U široj posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte tanko narezan luk, promiješajte pa smanjite vatru te poklopite i pustite da se kuha 5-8 min.
  2. Zatim napola otklopite te svakih 6-8 min promiješajte da ne zagori, dok se luk ne počne karamelizirati. To bi moglo trajati 30-40 min.
  3. Kad luk potamni te posve omekša, dodajte sol, šećer i balzamički ocat. Miješajte dok ne dobijete smećkastu smjesu.
     
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.