gastro postao
Ukusan namaz od luka možete namazati na pecivo po vašem ukusu i poslužiti kao zanimljivo predjelo.
Izravan spoj šećera i luka vodi nas do pekmeza od luka. Namirnica koja je čest dodatak mnogim jelima, crveni luk, preuzima glavnu ulogu u receptu za džem od luka. On može biti odličan prilog uz mesna jela ili ukusna zimnica, samo ga trebate nakon pripreme spremiti u staklenku.
Sastojci za pekmez od luka su svuda dostupni i jeftini. Postupak ne zahtijeva veliko kuharsko umijeće niti perfekcionističku preciznost.
Potrebno vam je:
- 6 kom crvenog luka
- 1 žlica aceta balsamica
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica maslaca
- 2 žlica smeđeg šećera
- sol
Priprema:
- U široj posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte tanko narezan luk, promiješajte pa smanjite vatru te poklopite i pustite da se kuha 5-8 min.
- Zatim napola otklopite te svakih 6-8 min promiješajte da ne zagori, dok se luk ne počne karamelizirati. To bi moglo trajati 30-40 min.
- Kad luk potamni te posve omekša, dodajte sol, šećer i balzamički ocat. Miješajte dok ne dobijete smećkastu smjesu.