Pravo zimsko jelo: špageti s keljom i hrskavim orasima
Kelj je prava zimska riznica vitamina i minerala, a u kombinaciji s orasima i špagetima postaje neodoljiv
Nježni kelj, slani parmezan i hrskavi orasi zajedno sa špagetima stvaraju jednostavnu, zdravu večeru s tjesteninom koja je spremna za manje od 30 minuta!
Špagetima ne možemo odoljeti. Posebno ako su od cjelovitog zrna pšenice. Pomalo orašast okus tjestenine od cjelovitog zrna pojačava okuse prženih oraha.
U kombinaciji s keljom, nutritivnim moćnikom svih vremena - jer kelj je prepun vitamina A, K, B6 i C, plus kalcija, kalija, bakra i mangana – stvara jako ukusan obrok. S orasima i keljom izvrsno se sljubljuje i prirodno slain okus parmezana, a želiš li ovom jelu dati suptilne kiselosti – čarobne riječi su ‘bijelo vino’!
Špageti s keljom i hrskavim orasima
Sastojci za 4 osobe:
- 200 g špageta
- 400 g kelja
- 2 češnja češnjaka
- 50 g nasjeckanih oraha
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica ulja od oraha
- sol i papar
- 2 žlice limunova soka
- 40 g svježe naribanog parmezana
Priprema:
- Špagete skuhaj u dosta slane vode. U međuvremenu operi kelj, očisti ga, nareži ga, ukloni mu vanjske listove i tvrdu srčiku te ga nareži na rezance širine 1 cm. Kuhaj ga u slanoj vodi oko 5 minuta.
- Češnjak oljušti te ga zajedno s orasima zgnječi, ali 2 žličice oraha stavi sa strane. Dodaj maslinovo ulje, ulje od oraha i 3 - 4 žlice vode od tjestenine te miksaj dok ne dobiješ kremastu umak. Začini solju, paprom i limunovim sokom.
- Špagete i kelj ocijedi te ih pomiješaj s umakom od oraha. Posluži posuto preostalim orasima i naribanim parmezanom.
Savjet više:
Umjesto kelja možeš upotrijebiti I špinat I to po mogućnosti zamrznuti. Nakon što se odmrzne, spravi ga prema uputama s pakiranja.