Špagetima ne možemo odoljeti. Posebno ako su od cjelovitog zrna pšenice. Pomalo orašast okus tjestenine od cjelovitog zrna pojačava okuse prženih oraha.
U kombinaciji s keljom, nutritivnim moćnikom svih vremena - jer kelj je prepun vitamina A, K, B6 i C, plus kalcija, kalija, bakra i mangana – stvara jako ukusan obrok. S orasima i keljom izvrsno se sljubljuje i prirodno slain okus parmezana, a želiš li ovom jelu dati suptilne kiselosti – čarobne riječi su ‘bijelo vino’!
Špageti s keljom i hrskavim orasima
Sastojci za 4 osobe:
- 200 g špageta
- 400 g kelja
- 2 češnja češnjaka
- 50 g nasjeckanih oraha
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica ulja od oraha
- sol i papar
- 2 žlice limunova soka
- 40 g svježe naribanog parmezana
Priprema:
- Špagete skuhaj u dosta slane vode. U međuvremenu operi kelj, očisti ga, nareži ga, ukloni mu vanjske listove i tvrdu srčiku te ga nareži na rezance širine 1 cm. Kuhaj ga u slanoj vodi oko 5 minuta.
- Češnjak oljušti te ga zajedno s orasima zgnječi, ali 2 žličice oraha stavi sa strane. Dodaj maslinovo ulje, ulje od oraha i 3 - 4 žlice vode od tjestenine te miksaj dok ne dobiješ kremastu umak. Začini solju, paprom i limunovim sokom.
- Špagete i kelj ocijedi te ih pomiješaj s umakom od oraha. Posluži posuto preostalim orasima i naribanim parmezanom.
Savjet više:
Umjesto kelja možeš upotrijebiti I špinat I to po mogućnosti zamrznuti. Nakon što se odmrzne, spravi ga prema uputama s pakiranja.