Recepti 28. studenoga 2023.

Isprobaj tri ukusna i brza jela s keljom

kelj
Kelj foto: Monika Grabkowska/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako kelj mnogima nije najomiljenija namirnica zbog svog specifičnog, pomalo gorkog okusa, sigurni smo da će njoki s keljom i dvije vrste sira, pesto od kelja i hrskavi popečci od kelja oduševiti i najveće skeptike!

Kelj je lisnato povrće koje se priprema na različite način - kuhati na pari, dinstati, pirjati ili jesti sirov u salati. U našim se krajevima često pripremaju variva i musake od kelja, a u nastavku ti donosimo prijedloge za 3 ukusna i zdrava obroka u kojima je kelj glavna zvijezda! 

Zašto volimo kelj?

Bogat je hranjivim sastojcima i izvrstan je izvor vitamina C, folata i kalija. Samo jedna šalica sirovog kelja sadrži 85% preporučenog dnevnog unosa vitamina K i 54% vitamina C. Osim toga, bogat je vlaknima i antioksidansima. Jedna šalica kuhanog kelja sadrži samo 33 kalorije, malo masnoća i puno zdravih vlakana!

kelj | Author: Dixit Dhinakaran/Unsplash Zašto volimo kelj? foto: Dixit Dhinakaran/Unsplash

Prije pripreme omiljenih jela s keljom trebaš odabrati kvalitetnu glavicu ovog zdravog povrća. Kupi teže, tamnozelene glavice sa čvrstim središnjim listovima. 

Njoki s keljom i dvije vrste sira 

Za ručak možeš pripremiti kremaste zapečene njoke s keljom i dvije vrste sira. Ovim ćeš jelom nahraniti cijelu obitelj za relativno malo novca, bez mnogo truda i utrošenog vremena. Što je najbolje, uživat ćeš u rastezanju sira, mirisu limuna , teksturi kelja i boriti se za njoke koje su se zapekle i postale hrskave.

 

Možda vas zanima... Slasna kombinacija njoka, kelja i dvije vrste sira Recepti

 

 | Author: Getty Images Složenac od kelja i njoka foto: Getty Images

Pesto od kelja i bučinih sjemenki

Bučine sjemenke jedan su omiljenih zdravih izbora: izvanredne su u slatkim i slanim kombinacijama. Pesto od kelja i bučinih sjemenki, u koji po želji možeš dodati i čili papričice, odličan je umak za tjesteninu ili njoke. Ako ga ne planiraš koristiti odmah, možeš ga spremiti u čistu staklenu posudicu, prekriti tankim slojem maslinova ulja i čuvati u hladnjaku do tjedna dana.

 

Možda vas zanima... Odličan pesto od kelja i bučinih sjemenki Recepti

 

 | Author: Alesia Kozik/Pexels Odličan pesto od kelja i bučinih sjemenki foto: Alesia Kozik/Pexels

Hrskavi popečci od kelja

Ako tražiš zanimljivija i ukusna jela od kelja, popečci od kelja mogu obogatiti tvoje obroke. Ovo jednostavno i ukusno jelo možeš ponijeti i na posao. Donosimo sjajan recept za hrskave zlatnožuti popečke u kojeg će se zaljubiti i vegetarijanci i najveći mesojedi, ali i oni kojima kelj nije omiljeno lisnato povrće!

 

Možda vas zanima... Slasni zalogaji: Hrskavi zlatnožuti popečci od kelja Recepti
 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:46 29. Studeni 2023.

    najzdraviji je kelj