Kelj je lisnato povrće koje se priprema na različite način - kuhati na pari, dinstati, pirjati ili jesti sirov u salati. U našim se krajevima često pripremaju variva i musake od kelja, a u nastavku ti donosimo prijedloge za 3 ukusna i zdrava obroka u kojima je kelj glavna zvijezda!
Zašto volimo kelj?
Bogat je hranjivim sastojcima i izvrstan je izvor vitamina C, folata i kalija. Samo jedna šalica sirovog kelja sadrži 85% preporučenog dnevnog unosa vitamina K i 54% vitamina C. Osim toga, bogat je vlaknima i antioksidansima. Jedna šalica kuhanog kelja sadrži samo 33 kalorije, malo masnoća i puno zdravih vlakana!
Prije pripreme omiljenih jela s keljom trebaš odabrati kvalitetnu glavicu ovog zdravog povrća. Kupi teže, tamnozelene glavice sa čvrstim središnjim listovima.
Njoki s keljom i dvije vrste sira
Za ručak možeš pripremiti kremaste zapečene njoke s keljom i dvije vrste sira. Ovim ćeš jelom nahraniti cijelu obitelj za relativno malo novca, bez mnogo truda i utrošenog vremena. Što je najbolje, uživat ćeš u rastezanju sira, mirisu limuna , teksturi kelja i boriti se za njoke koje su se zapekle i postale hrskave.
Pesto od kelja i bučinih sjemenki
Bučine sjemenke jedan su omiljenih zdravih izbora: izvanredne su u slatkim i slanim kombinacijama. Pesto od kelja i bučinih sjemenki, u koji po želji možeš dodati i čili papričice, odličan je umak za tjesteninu ili njoke. Ako ga ne planiraš koristiti odmah, možeš ga spremiti u čistu staklenu posudicu, prekriti tankim slojem maslinova ulja i čuvati u hladnjaku do tjedna dana.
Hrskavi popečci od kelja
Ako tražiš zanimljivija i ukusna jela od kelja, popečci od kelja mogu obogatiti tvoje obroke. Ovo jednostavno i ukusno jelo možeš ponijeti i na posao. Donosimo sjajan recept za hrskave zlatnožuti popečke u kojeg će se zaljubiti i vegetarijanci i najveći mesojedi, ali i oni kojima kelj nije omiljeno lisnato povrće!