Prezimi uz pikantno varivo od kiselog kupusa

Shutterstock Varivo od kiselog kupusa odlično je zimsko jelo
Varivo od kiselog kupusa dio je tradicije istočne Europe, a uz dodatak (suhog) mesa postaje omiljeno zimsko jelo svih mesoljubaca
Vidi originalni članak

Varivo od kiselog kupusa jedno je od najboljih zimskih krepkih jela, a podrijetlom je iz istočne Europe. Osim što je savršena mješavina ljutine koja dolazi od domaćeg kiselog kupusa, u njoj se skladno prožimaju i okusi dimljene slanine, arome slatke paprike i ljekovitost svih povrtnih namirnica koje možeš po vlastitom izboru staviti u ovo varivo.

Za sve mesoljupce tu su i pečenice koje zaokružuju priču o savršenoj zdjeli slatkog, kiselog i ljutog. Ne moramo ni spomenuti kako uz ovo varivo savršeno ide prepečena šnita kruha.

 

 

Pikantno varivo od kiselog kupusa

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 400 g svinjskog karea bez kostiju
  • 100 g dimljene slanine
  • 3 žličice maslaca
  • 500 g krumpira
  • 1 mrkva
  • 3 glavice luka
  • 1 crvena paprika
  • 900 g rezanog kiselog kupusa
  • sol i papar
  • mljevena paprika
  • 1-2 žlice raznih začina
  • 2 pečenice

 

zimski favorit Kako napraviti najbolju sarmu? Znamo sve trikove

 

Postupak:

  1. Meso isperi i posuši, pa ga, kao i slaninu, nareži na kocke te ih proprži na 2 žličice maslaca. Krumpir i mrkvu oguli, 1 luk oljušti, papriku očisti pa sve nareži na kockice, s kupusom umiješaj u meso i propirjaj. Dodaj 1 l vode, razne začine, mljevenu papriku i papar. Pusti da zavrije, poklopi i na laganoj vatri kuhaj 50-60 minuta.
  2. S pečenica skini crijevo pa od punjenja oblikuj okruglice koje dodaš varivu 10 minuta prije kraja.
  3. Oljušti preostali luk te ga nareži na tanke kolutove, preprži na preostalom maslacu i prije posluživanja pospi po varivu. 

 

Omiljena jela Zimske delicije: Top 10 jela s kiselim kupusom

 


 

Savjet više - upotreba slatke paprike u jelima

Slatka paprika, osim što jela oboji divnom crvenkastom bojom, daje im toplu aromu pa je posebno omiljena kao začin u jelima poput gulaša, paprikaša i drugih variva te za marinade za meso. 

Kuhari savjetuju da je treba iskoristiti što prije, maksimalno u roku od 6 mjeseci od kada je otvoriš jer brzo gubi svoja svojstva i aromu pa postaje bezukusna. Iz tih se razloga preporučuje kupiti slatku papriku u vrećici jer ona u staklenoj posudi može također izgubiti svoja svojstva ako je držiš na izvoru svjetlosti. Zato je najbolje skladištiti je u tamnim i hladnim prostorijama.

 

za hladne dane Istarska jota miriši na zimu i djetinjstvo

 

Posjeti Gastro.hr