Prhki slatki išleri - ovaj blagdanski klasik ostavit će te bez daha

Stockfood
Ovi prhki kolačići također su dio dugogodišnje tradicije za blagdane i svakako zaslužuju naći se na tvojem meniju.
Vidi originalni članak

Ovi maleni, slatki, čokoladom prekriveni kolačići ostavit će bez daha i najstrože gastroljupce, a jednom kada ih napraviš vjerno ćeš im se vraćati svake godine, barem za blagdane.

 

najslađe od blagdana Ostatke biskvita pretvori u sočne kuglice

 

Tijesto:

  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g Zvijezda margarina
  • 70 g šećera u prahu
  • 40 g maslaca
  • 3 žlice kakaa
  • 1 žumanjak

Krema:

  • 2 jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 50 g Zvijezda margarina
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice škrobnog brašna (razom) ili gustina
  • 1 žumanjak
  • 1 vanilin šećer

Glazura:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica svinjske masti

 

prava poslastica Kuglof od limuna za najbolje prosinačke večeri

 

 

Priprema tijesta:

  1. Od svih sastojaka umuti tijesto za kolačiće. Uzmi malo brašna i pobrašni podlogu na kojoj ćeš zatim razvaljati tijesto, no pazi da ga na razvaljaš pretanko.
  2. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  3. Kalupima ili ako nemaš njih, možeš se koristiti i čašom, napravi krugove u tijestu i poslaži ih na lim za pečenje na kojemu je već papir za pečenje. Nemoj ih složiti preblizu!
  4. Kada potrošiš tijesto, ponovno ga skupi i razvaljaj te napravi krugove sve dok ga ne ponestane.
  5. Stavi u pećnicu i peci 15 minuta.

Priprema kreme:

  1. Pjenasto zamuti šećer, brašno, žumanjak i vanilin šećer i stavi na paru. 
  2. Ohladi kremu i zatim u nju dodaj također pjenasto zamućen maslac i Zvijezda margarin.
  3. Kremu postavi u tuljak i kružnim pokretima ju nanesi na donji dio išlera.
  4. Uzmi gornji dio išlera i postavi ga na kremu. Lagano ga pritisni.

Priprema glazure:

  1. Čokoladu i mast otopi na pari i pusti da se malo ohladi.
  2. Išlere postavi na žičanu rešetku i prelij ih čokoladom.
  3. Ako ne želiš to ili ne posjeduješ rešetku, možeš uzeti samo gornje dijelove išlera i umočiti ih u čokoladu i zatim ih postavi nazad.
  4. Ukrasi ih po želji. U slast!

 

Posjeti Gastro.hr