gastro postao
Ovi prhki kolačići također su dio dugogodišnje tradicije za blagdane i svakako zaslužuju naći se na tvojem meniju.
Ovi maleni, slatki, čokoladom prekriveni kolačići ostavit će bez daha i najstrože gastroljupce, a jednom kada ih napraviš vjerno ćeš im se vraćati svake godine, barem za blagdane.
Tijesto:
- 200 g oštrog brašna
- 100 g Zvijezda margarina
- 70 g šećera u prahu
- 40 g maslaca
- 3 žlice kakaa
- 1 žumanjak
Krema:
- 2 jaja
- 150 g šećera u prahu
- 50 g Zvijezda margarina
- 50 g maslaca
- 2 žlice škrobnog brašna (razom) ili gustina
- 1 žumanjak
- 1 vanilin šećer
Glazura:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica svinjske masti
Priprema tijesta:
- Od svih sastojaka umuti tijesto za kolačiće. Uzmi malo brašna i pobrašni podlogu na kojoj ćeš zatim razvaljati tijesto, no pazi da ga na razvaljaš pretanko.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Kalupima ili ako nemaš njih, možeš se koristiti i čašom, napravi krugove u tijestu i poslaži ih na lim za pečenje na kojemu je već papir za pečenje. Nemoj ih složiti preblizu!
- Kada potrošiš tijesto, ponovno ga skupi i razvaljaj te napravi krugove sve dok ga ne ponestane.
- Stavi u pećnicu i peci 15 minuta.
Priprema kreme:
- Pjenasto zamuti šećer, brašno, žumanjak i vanilin šećer i stavi na paru.
- Ohladi kremu i zatim u nju dodaj također pjenasto zamućen maslac i Zvijezda margarin.
- Kremu postavi u tuljak i kružnim pokretima ju nanesi na donji dio išlera.
- Uzmi gornji dio išlera i postavi ga na kremu. Lagano ga pritisni.
Priprema glazure:
- Čokoladu i mast otopi na pari i pusti da se malo ohladi.
- Išlere postavi na žičanu rešetku i prelij ih čokoladom.
- Ako ne želiš to ili ne posjeduješ rešetku, možeš uzeti samo gornje dijelove išlera i umočiti ih u čokoladu i zatim ih postavi nazad.
- Ukrasi ih po želji. U slast!