gastro postao
Ovaj kuglof s limunom idealan je desert za predbožićno opuštanje uz šalicu čaja...
Ovo je najsočniji kuglof koji ćete ikad probati, natopljen u limunovom soku i preliven šećernim sirupom. Osim što će lijepo izgledati na vašem blagdanskom stolu, zamirisat će cijelu kuću i uvesti vas u božićno raspoloženje.
Naravno, ako pri ruci imate nešpricane naranče - slobodno ih upotrijebite umjesto limuna.
Sastojci:
- 250 g omekšalog maslaca + za premazivanje kalupa
- 250 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 220 g šećera u prahu
- 3 limuna (samo korica)
- 4 jaja
Za sirup:
- 100 g šećera u prahu
- 3 limuna (sok)
Za glazuru:
- 80 g šećera u prahu
- hladna voda
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i dobro podmaži kalup za kuglof margarinom.
- Pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo u jednoj posudi. U drugoj izmiksaj električnim mikserom margarin, šećer i koricu dok ne dobiješ blijedu i glatku smjesu.
- Dodaj jedno po jedno jaje i dobro izmiksaj. Potom postupno dodaj brašno pa izmiješaj drvenom žlicom.
- Smjesu prelij u namašćeni kalup i peci u zagrijanoj pećnici otprilike 40 minuta.
- Za to vrijeme pripremi sirup. Pomiješaj šećer sa sokom limuna u posudi pa ga zagrij do vrenja. Kuhaj dvije, tri minuta, a zatim makni s vatre i pusti da se ohladi.
- Pečen i lagano ohlađen kuglof prelij sirupom i ostavi ga u kalupu još 15-ak minuta kako bi se sirup upio.
- Nakon toga izvadi kuglof iz kalupa i pričekaj da se do kraja ohladi.
- Pripremi glazuru od šećera i hladne vode i prelij je preko ohlađenog kuglofa.
Uživaj!