Proljetna pita s graškom

Shutterstock
Lagana pita s graškom može se poslužiti kao glavno jelo ili predjelo
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 400

Tijesto

  • 150 g pšenično brašno, bijelo
  • 3 žlica voda
  • 75 g margarin, slani (bilj.+živ.masti )
  • sol

Nadjev

  • 150 g šunka dimljena, kuhana
  • 2 kom luk ,crveni
  • 450 g grašak zeleni (smrznuti)
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 2 kom jaje kokošje
  • 180 g vrhnje kiselo (10% masti )
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )

Priprema

  1. Zamijesite tijesto dodajući pet žlica vode.
  2. Dok se tijesto “odmara” u hladnjaku, narežite luk i popržite ga sa šunkom izrezanom na kockice. Dodajte grašak, malo vode, sol i papar. pirjajte poklopljeno oko pola sata (dok grašak ne bude mekan).
  3. Tijesto tanko razvaljajte i utisnite u kalup. Grašku dodajte vrhnje pomiješano s jajima te nadjev stavite na tijesto.
  4. Premažite umućenim žumanjkom i pecite pola sata na 175°c. Poslužite toplo.

Izvor Skuhatćute

Posjeti Gastro.hr