Provansalsko povrće – pripremi najukusniju zimnicu do sada

Shutterstock Provansalsko povrće
Provansalska kuhinja je kraljica vegetarijanske kuhinje pa ne čudi kako provansalsko povrće ima pomalo i kultni status. Pripremi ovo ukusno povrće kao zimnicu i uživaj u bogatstvu okusa i mirisa i kada prođe ljeto
Vidi originalni članak

Sastojci za 2 staklenke (od 450 ml):

  • 2 tikvice
  • 1 srednje veliki patlidžan
  • Po 1 žuta i zelena paprika
  • 2 rajčice
  • 2 glavice luka
  • po 2 grančice ružmarina i timijana
  • 2 režnjića češnjaka
  • oko 400 ml maslinova ulja
  • 3 žlice soka od limuna
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • sol i papar

pita Provansalska pita

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 200 Celzijevih stupnjeva. Tikvice i patlidžan očisti, operi, posuši i nareži na tanke ploške. Paprike razreži, očisti, operi i nareži na trakice. Rajčice operi, očisti i nareži na kockice.
  2. Luk oljušti i nareži na ploške. Začinsko bilje operi, protresi, promiješaj s pripremljenim povrćem te raspodijeli po dubokom limu za pečenje.
  3. Češnjak oljušti i nareži na tanke ploške. Pomiješaj ga s 8 žlica ulja, šećerom, sjemenkama komorača i paprom. Time ravnomjerno nakapaj povrće i posoli. Povrće peci oko 30 min i u međuvremenu ga okreni.
  4. Povrće i začinsko bilje raspodijeli u staklenke. U svaku ulij toliko ulja da svi sastojci budu pokriveni. Staklenke zatvori i ostavi da se ohlade. Povrće ostavi da odstoji najmanje dva dana. Na tamnome i hladnome mjestu može stajati oko 4 tjedna.

Posjeti Gastro.hr