gastro postao
Provansalska kuhinja je kraljica vegetarijanske kuhinje pa ne čudi kako provansalsko povrće ima pomalo i kultni status. Pripremi ovo ukusno povrće kao zimnicu i uživaj u bogatstvu okusa i mirisa i kada prođe ljeto
Sastojci za 2 staklenke (od 450 ml):
- 2 tikvice
- 1 srednje veliki patlidžan
- Po 1 žuta i zelena paprika
- 2 rajčice
- 2 glavice luka
- po 2 grančice ružmarina i timijana
- 2 režnjića češnjaka
- oko 400 ml maslinova ulja
- 3 žlice soka od limuna
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1 žličica sjemenki komorača
- sol i papar
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200 Celzijevih stupnjeva. Tikvice i patlidžan očisti, operi, posuši i nareži na tanke ploške. Paprike razreži, očisti, operi i nareži na trakice. Rajčice operi, očisti i nareži na kockice.
- Luk oljušti i nareži na ploške. Začinsko bilje operi, protresi, promiješaj s pripremljenim povrćem te raspodijeli po dubokom limu za pečenje.
- Češnjak oljušti i nareži na tanke ploške. Pomiješaj ga s 8 žlica ulja, šećerom, sjemenkama komorača i paprom. Time ravnomjerno nakapaj povrće i posoli. Povrće peci oko 30 min i u međuvremenu ga okreni.
- Povrće i začinsko bilje raspodijeli u staklenke. U svaku ulij toliko ulja da svi sastojci budu pokriveni. Staklenke zatvori i ostavi da se ohlade. Povrće ostavi da odstoji najmanje dva dana. Na tamnome i hladnome mjestu može stajati oko 4 tjedna.