Pužići s metvicom

Ukusno predjelo s osvježavajućom metvicom
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 391

Potrebno vam je

  • 1000 g pšenično brašno, bijelo
  • 30 list menta
  • 6 dl voda
  • 10 g suhi kvasac
  • 50 g maslac, slani
  • 20 g sol

Priprema

  1. Ako upotrebljavate svježu metvicu, isperite je i osušite listove. Natrgajte listove na komadiće pa ih pomiješajte s maslacem tako da dobijete namaz.
  2. Ako upotrebljavate sušenu metvicu dodajte je u brašno. Stavite brašno na čistu radnu površinu i napravite udubinu u sredini. Rastopite kvasac u vodi i stavite ga u udubinu. Polako miješajte s brašnom dok se ne počne stvarati prhko tijesto, a zatim dodajte maslac i sol. Mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da stoji otprilike 10 minuta, a zatim ga podijelite na komade težine otprilike 50 g i oblikujte u pužiće dugačke otprilike 20 cm.
  4. Posložite peciva, pobrašnjena i dovoljno razmaknuta da se ne dodiruju, u lim za pečenje podstavljen papirom za pečenje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite ga na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat.
  5. Pecite otprilike 15 minuta, ili dok ne pužići ne poprime lijepu, zlatnožutu boju

Izvor 'Kruh i peciva'; Mozaik knjiga

Posjeti Gastro.hr