gastro postao
Ukusno predjelo s osvježavajućom metvicom
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 391
Potrebno vam je
- 1000 g pšenično brašno, bijelo
- 30 list menta
- 6 dl voda
- 10 g suhi kvasac
- 50 g maslac, slani
- 20 g sol
Priprema
- Ako upotrebljavate svježu metvicu, isperite je i osušite listove. Natrgajte listove na komadiće pa ih pomiješajte s maslacem tako da dobijete namaz.
- Ako upotrebljavate sušenu metvicu dodajte je u brašno. Stavite brašno na čistu radnu površinu i napravite udubinu u sredini. Rastopite kvasac u vodi i stavite ga u udubinu. Polako miješajte s brašnom dok se ne počne stvarati prhko tijesto, a zatim dodajte maslac i sol. Mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da stoji otprilike 10 minuta, a zatim ga podijelite na komade težine otprilike 50 g i oblikujte u pužiće dugačke otprilike 20 cm.
- Posložite peciva, pobrašnjena i dovoljno razmaknuta da se ne dodiruju, u lim za pečenje podstavljen papirom za pečenje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite ga na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat.
- Pecite otprilike 15 minuta, ili dok ne pužići ne poprime lijepu, zlatnožutu boju