Quiche: Što je to? Slatkiš, ili "slaniš"...

Shutterstock
Quiche je izrazito svestran i može poslužiti bilo kao predjelo u sklopu svečanog objeda, konkretan ručak na poslu ili lagana večera - uglavnom, ovome jelu francuskih korijena teško je odoljeti.
Vidi originalni članak

Njemački korijeni Quiche Lorrainea 

Naziv quiche je francuska verzija njemačkog kuche što označava kolač – a na što uvelike podsjeća njegov izgled. Podrijetlo quichea valja potražiti u sadašnjoj francuskoj pokrajini Lorraine koja je u srednjevjekovno doba pripadala Njemačkoj.

Anamarija Ledić Quiche Lorraine - sve tajne najpoznatije slane pite

Prvi zapisi o ovom jelu datiraju s kraja 16. stoljeća u gradu Nancy – jednim od bisera secesije, no pretpostavlja se da je quiche zapravo puno stariji.

 

 

 

 

 

 

 

 


Krema od jaja ili okrugla pita?
Quiche je u osnovi pečeni nadjev odnosno fila koju na okupu drži hrskavo bogato prhko tijesto. Punjenje klasičnog quichea sadrži mješavinu izlupanih jaja, crème fraîche i komadiće kuhane dimljene slanine uz dodatak soli, papra i muškatnog oraščića. Tek pred kraj 20. stoljeća quiche je postao planetarno popularan s time da je osnovna receptura vrlo brzo promijenjena, a dodan je luk, sir, gljive, špinat, poriluk, inćuni, masline i mnogobrojni drugi sastojci.

VRIJEME JE ZA DORUČAK! Pripremite sjajan jutarnji quiche u samo tri minute

Kulinarska enciklopedija Larousse Gastronomique otkriva da je jednom davno baza quichea umjesto prhkog tijesta bogatog maslacem bilo klasično dizano tijesto no danas je prhko tijesto pravilo. S druge strane, kulinarski stručnjak Harold McGee quiche definira kao slanu okruglu pitu, ali i kao verziju omleta. Naime, prema McGeeju, quiche je krema koja se dobiva od mješavine jaja, vrhnja ili mlijeka i koja sadrži komadiće povrća, mesa ili sira. Kako bi quiche bio dovoljno čvrst da se može rezati na kriške, quiche sadrži 2 cijela jaja na svakih 250 ml tekućine, a može se peći u vodenoj kupelji bilo samostalno, kao krema, ili s prethodno pečenim prhkim tijestom kao bazom.

slatquiche Najjednostavniji recept za quiche sa špinatom

Nutritivne karakteristike quichea
Jedna kriška klasične varijante quichea, nadjeva sačinjenog od pancete, kuhane šunke, ementalera, maslaca, jaja i kiselog vrhnja, osigurava oko 700 kalorija od kojih čak 70 posto čine masti i to isključivo životinjskog porijekla – bogate zasićenim masnim kiselinama čiji se prekomjeran unos dovodi u vezu s bolestima srca i krvnih žila.

Prhko tijesto se pravi od brašna, maslaca i svježeg sira u jednakom omjeru i najveći je nositelj kalorija. Stoga bismo mogli reći da je tradicionalni visokokalorični quiche mudrije jesti u posebnim prilikama, a kao ručak na poslu ili laganu večeru pripremati quiche koji sadrži nadjev od povrća poput špinata, gljiva ili leće umjesto pancete i šunke.

Prijedlozi za pripremu quichea:

Quiche s blitvom i sirom
Quiche od brokule i cvjetače
Quiche od špinata i shiitake gljiva
 

Posjeti Gastro.hr