Špajza Gastro zvijezda 13. listopada 2017.

Quiche Lorraine - sve tajne najpoznatije slane pite

quiche lorraine
1/6
foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Anamarija nas je kroz svoje tekstove za Gastro.hr naučila štošta novog o svijetu dobre hrane, a njezini nas recepti instantno tjeraju u kuhinju. “Svako jelo ima svoj osjećaj i bitno ga je doživjeti u punom sjaju“, kaže Anamarija dok muti neki novi, genijalan specijalitet. Njezin blog Oh fudge! mala je riznica ideja za pripremu sjajnih jela, ali i povijesti recepata, trikova, savjeta i recenzija...

Quiche dolazi od njemačke riječi “kuchen” što znači kolač. Naime, prvi quiche je iz njemačke srednjovjekovne pokrajine Lothringen, koja se kasnije preimenovala u Lorraine. Tako smo dobili quiche Lorraine, najpoznatiji quiche na svijetu.

Originalni recept za quiche Lorraine uključuje jaja, vrhnje i dimljenu slaninu. Prvotno se pripremao sa tijestom za kruh, ali vrlo brzo je postao quiche kojeg danas znamo, sa prhkim tijestom. Najčešće ćete ga naći pripremljenog u kombinaciji sa sirom, ali to je novija verzija quicha Lorraine. Originalna verzija ne sadrži sir. Dodamo li luk u quiche Lorraine, dobijemo također popularni, quiche Alsacienne.

Danas je quiche toliko popularan i rasprostranjen po cijelom svijetu, da možete vidjeti različite kulturne utjecaje na njegovu transformaciju. Može se pripremati kao doručak, ručak ili večera. Meni je ipak, najomiljeniji, za brunch u subotu. Vjerujem i vama. Onako svjež i kremast, uz malo dobrog vina, kako kaže Julia Child.

 Sastojci za orginalni quiche Lorraine:

Tijesto:

  • 430 g brašna
  • 280 g hladnog maslaca
  • 4 žlice masti
  • 2 žličice soli
  • 150- 250 g ledene vode (10-16 žlica)

 

Quiche Lorraine | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Krema:

  • 3 velika jaja
  • 400 g punomasnog kiselog vrhnja
  • 100-150 g slanine
  • 2 žlice maslaca
  • 1/2 žličice soli, prstohvat papra (po mogućnosti bijelog), prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješati brašno i sol, pa dodati maslac narezan na kockice.
  2. Rukama povežite maslac i brašno, tako da dobijete mrvičastu strukturu.
  3. Dodajte mast i dobro povežite. Nakon toga dodajte malo po malo vode dok ne dobijete lijepo glatko tijesto.
  4. Formirajte tijesto u kuglu i umotajte ga u prijanjajuću foliju i smjestite u hladnjak na minimalno 2 h.
  5. Kada je tijesto dovoljno hladno, oblikujte 2 manje kugle.
  6. Jednu zamotajte natrag u hladnjak ili zamrzivač, a drugu ostavite vani za quiche.
  7. Ovu koju ste zamotali, stavite u zamrzivač ako ju nećete uskoro koristiti.
  8. U zamrzivaču može stajati do 3 mjeseca.
  9. Pobrašnite lagano površinu i valjak.
  10. Izvaljajte tijesto promjera 30 cm (ako je kalup 28 cm, plus 2 cm za bočne stranice).
  11. Tijesto prebacite u kalup i prstima ga prislonite uz stranice i oblikujte.
  12. Prijeđite valjkom preko vrhova stranica da pravilno izrežete vrhove, i popunite tanje dijelove tijesta ukoliko ih imate.
  13. Stavite papir za pečenje preko tijesta i na papir poslažite kuglice za pečenje, grah ili rižu i pecite 10 minuta na 200°C.
  14. Tijesto izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
  15. Slaninu narežite na kockice 5 mm x 5 mm i popržite na tavi sa žlicom maslaca dok lijepo ne porumene i postanu hrskave.
  16. Ocijedite kockice slanine na papirnatom ručniku.
  17. Na hladno tijesto ravnomjerno poslažite kockice slanine.
  18. Umutite jaja i sol, dodajte vrhnje, papar i muškatni oraščić.
  19. Dobro sve umiješajte i prelijte preko slanine u kalup.
  20. Žlicu maslaca naribajte preko površine ili narežite u tankim slojevima i poslažite.
  21. Odmah stavite u pećnicu zagrijanu na 190°C.
  22. Nakon 30-40 minuta će vas miris privući pećnici, vidjet ćete da je quiche lijepo rumen na površinAi i spreman za uživanje na francuski način.

Navedeni sastojci za tijesto su za pripremu dva quichea. Tako da samo prepolovite ako radite samo jedan, ili najbolje samo polovicu zamrznite da imate u pripremi za sljedeći put.

Anamariju možete pratiti na blogu Oh Fudge!Instagramu te Facebooku.

Ostanite fini i kreativni!

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

 

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :) 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.