Quiche dolazi od njemačke riječi “kuchen” što znači kolač. Naime, prvi quiche je iz njemačke srednjovjekovne pokrajine Lothringen, koja se kasnije preimenovala u Lorraine. Tako smo dobili quiche Lorraine, najpoznatiji quiche na svijetu.
Originalni recept za quiche Lorraine uključuje jaja, vrhnje i dimljenu slaninu. Prvotno se pripremao sa tijestom za kruh, ali vrlo brzo je postao quiche kojeg danas znamo, sa prhkim tijestom. Najčešće ćete ga naći pripremljenog u kombinaciji sa sirom, ali to je novija verzija quicha Lorraine. Originalna verzija ne sadrži sir. Dodamo li luk u quiche Lorraine, dobijemo također popularni, quiche Alsacienne.
Danas je quiche toliko popularan i rasprostranjen po cijelom svijetu, da možete vidjeti različite kulturne utjecaje na njegovu transformaciju. Može se pripremati kao doručak, ručak ili večera. Meni je ipak, najomiljeniji, za brunch u subotu. Vjerujem i vama. Onako svjež i kremast, uz malo dobrog vina, kako kaže Julia Child.
Sastojci za orginalni quiche Lorraine:
Tijesto:
- 430 g brašna
- 280 g hladnog maslaca
- 4 žlice masti
- 2 žličice soli
- 150- 250 g ledene vode (10-16 žlica)
Krema:
- 3 velika jaja
- 400 g punomasnog kiselog vrhnja
- 100-150 g slanine
- 2 žlice maslaca
- 1/2 žličice soli, prstohvat papra (po mogućnosti bijelog), prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
- U zdjeli pomiješati brašno i sol, pa dodati maslac narezan na kockice.
- Rukama povežite maslac i brašno, tako da dobijete mrvičastu strukturu.
- Dodajte mast i dobro povežite. Nakon toga dodajte malo po malo vode dok ne dobijete lijepo glatko tijesto.
- Formirajte tijesto u kuglu i umotajte ga u prijanjajuću foliju i smjestite u hladnjak na minimalno 2 h.
- Kada je tijesto dovoljno hladno, oblikujte 2 manje kugle.
- Jednu zamotajte natrag u hladnjak ili zamrzivač, a drugu ostavite vani za quiche.
- Ovu koju ste zamotali, stavite u zamrzivač ako ju nećete uskoro koristiti.
- U zamrzivaču može stajati do 3 mjeseca.
- Pobrašnite lagano površinu i valjak.
- Izvaljajte tijesto promjera 30 cm (ako je kalup 28 cm, plus 2 cm za bočne stranice).
- Tijesto prebacite u kalup i prstima ga prislonite uz stranice i oblikujte.
- Prijeđite valjkom preko vrhova stranica da pravilno izrežete vrhove, i popunite tanje dijelove tijesta ukoliko ih imate.
- Stavite papir za pečenje preko tijesta i na papir poslažite kuglice za pečenje, grah ili rižu i pecite 10 minuta na 200°C.
- Tijesto izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
- Slaninu narežite na kockice 5 mm x 5 mm i popržite na tavi sa žlicom maslaca dok lijepo ne porumene i postanu hrskave.
- Ocijedite kockice slanine na papirnatom ručniku.
- Na hladno tijesto ravnomjerno poslažite kockice slanine.
- Umutite jaja i sol, dodajte vrhnje, papar i muškatni oraščić.
- Dobro sve umiješajte i prelijte preko slanine u kalup.
- Žlicu maslaca naribajte preko površine ili narežite u tankim slojevima i poslažite.
- Odmah stavite u pećnicu zagrijanu na 190°C.
- Nakon 30-40 minuta će vas miris privući pećnici, vidjet ćete da je quiche lijepo rumen na površinAi i spreman za uživanje na francuski način.
Navedeni sastojci za tijesto su za pripremu dva quichea. Tako da samo prepolovite ako radite samo jedan, ili najbolje samo polovicu zamrznite da imate u pripremi za sljedeći put.
Anamariju možete pratiti na blogu Oh Fudge!, Instagramu te Facebooku.
Ostanite fini i kreativni!
Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)