Salenjaci - domaći slatkiš kojem je tako teško odoljeti

Maja Danica Pečanić
Doba je našeg najdražeg slatkša. Saznajte što su salenjaci, a zatim se počastite pravim domaćim salenjacima. Bolje ne može!
Vidi originalni članak

Salenjaci su meke i nezamislivo dobre kiflice ili kolačići neodoljivog okusa i teksture. Proces pripreme je nešto složeniji, a tijesto za salenjake nalk je onom lisnatom. Ima tu dosta preklapanja, odmaranja tijesta i, naravno – sala. Svinjsko salo sastavni je dio salenjaka i ono što ih čini tako posebnima. Upravo se zato ovi slatki kolačići pripremaju u doba kolinja, a ostaju svježi i do nekoliko dana nakon pripreme. Iako će vam oduzeti nešto više vremena od pripreme klasičnih kiflica ili kolačića, vjerujte nam, sav će se trud itekako isplatiti.

Kada jednom zagrizete u pravi slavonski salenjak, teško da ćete ostati ravnodušni. Taj se mali kolačić punjen domaćim džemom jednostavno topi u ustima i zove na još. Kod degustiranja salenjaka nećete moći pojesti samo jedan jer upravo ovi tradicionalni kolačići predstavljaju sve ono čemu je tako teško odoljeti – meka unutrašnjost s brojnim slojevima, slatki domaći pekmez, a izvana prhki omotač posipan s malo šećera u prahu.

Da bi vaše tijesto bilo pravo, baš poput onog kakvo se već tradicionalno priprema u Slavoniji, bit će vam potrebna jednostavna računica koju možete pronaći u našem originalnom receptu za salenjake!

Špajza Originalni salenjaci - omiljena slastica naših baka

Sretno s pripremom. Dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr