gastro postao
Salenjaci se u lim slažu na gusto, još topli se posipaju štaub šećerom, a poslužuju se mlaki
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 321
Potrebno vam je
- 500 g svinjsko salo
- 800 g glatko brašno
- 1 kom kvasac, svježi
- 4 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 1 kom jaje kokošje
- 1.25 žlica šećer, kristal
- 1 prstohvat sol
- pekmez od šljiva
- šećer, u prahu
Priprema
- Germu udrobite u decilitar mlakog mlijeka sa žlicom šećera i dodajte žlicu brašna.
- U veliku posudu stavite prosijano brašno, jaje, sol i šećer pa dodajte kvas i ostatak mlijeka. Zamijesite meko tijesto, pokrijte krpom i pustite neka raste sat vremena.
- Za to vrijeme vilicom nastružite salo. Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu i kratko premijesite. Pustite da se opet diže još 15-ak minuta.
- Tada razvaljajte tijesto 1,5 centimetara debelo. Prstima po tijestu rasporedite salo do polovice. Preklopite tijesto pritiskajući prstima pa opet premažite salom i poklopite, kao kod lisnatog tijesta. Neka odstoji još 10 minuta.
- Razvaljajte pa tijesto izrežite na kvadratiće. U svaki stavite žličicu pekmeza, preklopite u trokut i spojite suprotne krajeve.
- Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Izvor Mrvica svaki dan