Špajza 31. prosinca 2015.

Originalni salenjaci - omiljena slastica naših baka

Salenjaci
1/2
foto: Vitaminoteka
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni kolači iz kuharica naših baka i prabaka i danas imaju vjerne poklonike. Radi se o vrsti lisnatog tijesta koje se posebnom tehnikom miješa s mljevenim salom kako bi dobilo na prozračnosti i okusu.

Priprema salenjaka traje barem dva sata budući da se tijesto višekratno preklapa, odmara i valja. Iako postoji i verzija s kvascem, odnosno dizano tijesto za salenjake, donosimo vam inačicu bez kvasca jer su takvi salenjaci češće zastupljeni u požutjelim kuharicama s početka prošloga stoljeća.

Sastojci:

  • 250 g sala
  • 500 g brašna
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • 2,5 dL bijelog vina
  • malo soli
Salenjaci | Author: Nada Vejić foto: Nada Vejić

Priprema:

  1. Jednu trećinu brašna zamijesite sa salom s kojega ste prethodno nožem ostrugali kožicu i samljeli ga dva puta u mašini za mljevenje mesa.
  2. Od preostale količine brašna umijesite tijesto s jajima, vinom i soli. Tijesto treba temeljito umijesiti i potom ga razvaljati u pravokutni oblik, debljine do 1 cm.
  3. Razvaljajte tijesto i namažite s jednom trećinom sala s brašnom koje možete tanko razvaljati da se ravnomjernije rasporedi. Salo rasporedite na dvije trećine površine donjeg tijesta. Potom, prvo preklopite trećinu na kojoj nema nadjeva sa salom i zatim drugu trećinu preklopite na vrh, kao knjigu. Potom, još dva puta preklopite.
  4. Tako preklopljeno tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga da odstoji pola sata.
  5. Potom ponovo razvaljajte tijesto i prekrijte dvije trećine sa salom. Ponovite postupak jednako kao ranije i pustite tijesto da odmara još pola sata.
  6. Postupak ponovite i treći put kako biste potrošili svo salo.
  7. Potom razvaljajte tijesto, izrežite ga na četverokute i punite pekmezom. Preklopite kao maramicu.
  8. Salenjake treba peći u pećnici na 220 °C, 12 minuta, s upaljenim ventilatorom.
  9. Kada su pečeni, pospite ih šećerom u prahu.

Salenjake čuvajte u staklenoj ili metalnoj posudi kako bi zadržali svježinu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.