Mozak stari kao i ostatak tijela. Ne možemo ga zamijeniti, ali možemo ga hraniti. Doslovno. Određene namirnice povezane su s boljom koncentracijom, pamćenjem i zaštitom od kognitivnog propadanja, a zanimljivo je da se mnoge od tih tvari nalaze upravo u hrani koju možeš kupiti smrznutu.
I dok se svježe namirnice često nameću kao "najbolji izbor", nutricionisti ističu kako zamrznute imaju više prednosti nego što misliš. Brzo se zamrzavaju na niskim temperaturama, zadržavajući gotovo sve hranjive tvari, imaju dulji rok trajanja, dostupne su cijele godine i često su povoljnije. Pogledaj kojih šest vrijedi držati u zamrzivaču i zašto.
Borovnice, maline, kupine i jagode bogate su antioksidansima
Bobičasto voće
Borovnice, maline, kupine, jagode... prava su riznica antioksidansa i biljnih pigmenata koji imaju snažno protuupalno djelovanje. Posebno se izdvajaju divlje, šumske borovnice koje sadrže antocijanine, spojeve koji se povezuju s boljom funkcijom mozga i bržom obradom informacija.
Osim uobičajenih kaša i smoothieja, zamrznute bobice možeš dodati u muffine, palačinke, jogurt ili ih ukuhati u gusti umak za palačinke i deserte.
Lisnato povrće
Špinat i kelj odličan su izvor vitamina K i folata, hranjivih tvari koje su povezane s očuvanjem pamćenja i smanjenim rizikom od demencije. Samo jedna šalica zamrznutog špinata osigurava višestruku dnevnu preporučenu količinu vitamina K.
Lisnato povrće je zahvalno za pripremu: od juha i variva do lazanja i punjenja za slane pite. Nema potrebe za čišćenjem i sjeckanjem – koristi se izravno iz vrećice.
Brokula
Povrće iz porodice kupusnjača
Brokula, cvjetača i prokulice bogate su ne samo vitaminom K, nego i sulforafanom, biljnim spojem koji može pomoći u zaštiti moždanih stanica od oksidativnog stresa i upala.
Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija ovog povrća može pridonijeti bržem razmišljanju i boljem raspoloženju kod starijih osoba. Za najbolje rezultate, i okus, zaboravi kuhanje. Prži ih na tavici ili peci u pećnici dok ne postanu zlatne i hrskave.
Edamame (mladi zeleni sojin grah)
Edamame, zrna mladog sojinog graha prepuna su bjelančevina, vlakana i biljnih spojeva zvanih izoflavoni. Oni su povezani s manjim rizikom od kognitivnog propadanja, a folat koji sadrže važan je za ravnotežu raspoloženja i prevenciju depresije.
Pripremaju se za nekoliko minuta kuhanjem ili podgrijavanjem, a izvrsni su i kao međuobrok – začinjeni s malo soli, papra ili sezamovog ulja. Možeš ih dodati i u salate, zdjele s rižom ili tjestenine.
Edamame
Masna riba
Losos, skuša i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama, koje sudjeluju u izgradnji moždanih stanica i poboljšanju protoka krvi u mozgu. Pokazalo se da unos omega-3 masnoća pridonosi boljem pamćenju i učenju.
Zamrznuta masna riba odličan je izbor ako ne želiš da ti svježi file pokvari u hladnjaku. Možeš je kuhati, peći, pržiti ili ubaciti u razna jela od tjestenine i povrtne zdjele. Uvijek drži barem jedan komad u zamrzivaču, poslužit će i kad si u žurbi.
Butternut tikva
Butternut tikva, ta narančasta kraljica jeseni dostupna je tijekom cijele godine u zamrznutom obliku, već oguljena i narezana. Osim što štedi vrijeme, prepuna je karotenoida, prirodnih pigmenata koji potiču stvaranje novih veza među moždanim stanicama i podržavaju zdravlje živčanog sustava.
Zagrij je u pećnici ili mikrovalnoj i koristi za guste juhe, rižota, piree ili kao prilog uz mesna jela.