Špajza 28. listopada 2025.

Odličan trik kako uvelo lisnato povrće vratiti u život

salata, zeleno povrće, lisnato povrće
Zelenu salatu i drugo uvelo povrće oživi uz pomoć jednostavnog trika
foto: Maria Sainz Cabezali/Unsplash
Genijalan trik od 15 minuta: kako spasiti uvelo povrće da opet bude svježe i hrskavo

Znaš onaj osjećaj kad ti se baš jede svježa salata, a u ladici za povrće u hladnjaku te dočeka – tužna, uvela glavica zelene salate? Umjesto da odustaneš i naručiš nešto iz dostave, postoji brži (i pametniji) način da spasiš stvar. I to u samo 15 minuta!

Navodno čak i veliki trgovački lanci koriste ovaj trik kako bi 'oživjeli' povrće. Evo kako to možeš napraviti i ti kod kuće i spasiti svoju uvelu zelenu salatu, ali i drugo lisnato povrće.

Zelena salata Možda vas zanima... 5 načina da salatu u vrećici što dulje održiš svježom Špajza

Zašto povrće vene?

Jednostavno rečeno – zato što mu fali vode. Dok su listovi i stabljike još na biljci, stalno dobivaju vlagu. Kad ih odrežemo, taj se dotok prekine i povrće se polako isušuje. Rezultat? Tužna i mlitava salata koja više nikoga ne privlači.

Ako želiš salati vratiti svježinu, moraš njezinim stanicama ponovno dati ono što im nedostaje – vodu. Većina nas to radi tako da povrće potopi u hladnu vodu i čeka… i čeka… i čeka. Obično treba barem 45 minuta.

Ali postoji brži način. A ključ je – u temperaturi.

mlada zelena salata | Author: Luli Sosa Benintende/PInterest Listovi mlade zelene salate foto: Luli Sosa Benintende/PInterest

Topla voda spašava stvar

Zvuči nelogično, ali – da, topla voda je pravi odgovor! Kad uvelo povrće staviš u toplu vodu, ono se rehidrira puno brže jer toplina potiče stanice da „popiju“ vodu. Rezultat? Hrskavi listovi u samo 15 minuta.

Kako točno to napraviti:

Nema tu velike znanosti, ali par detalja je važno:

🥬 Koristi umjereno toplu vodu – ne kipuću! Idealno je između 43 i 60 °C. Što je voda toplija (u tim granicama), to će povrće brže oživjeti.

🥦 Ne ograničavaj se samo na zelenu salatu. Ovaj trik savršeno funkcionira i s drugim lisnatim povrćem, ali i povrćem poput šparoga, mahuna pa čak i mrkve.

🥕 Spriječi unaprijed da povrće uvene. Topla kupka može se koristiti i kao prevencija – tako trgovine već desetljećima produljuju svježinu povrća.

❄️ Ako ćeš svoju salatu  poslužiti odmah nakon oživljavanja, uroni je nakon tog postupka, a prije posluživanja, kratko u ledenu vodu. Nitko ne želi topli mix salate. Nakon što povrće oživi, kratko ga ohladi u ledenoj vodi, zatim ga osuši i spremno je za jelo.

Isprobaj i ove trikove za bolju salatu:

Svježa salata Možda vas zanima... Znamo kako će salata u hladnjaku ostati hrskava! Špajza Možda vas zanima... Zaboravi gorku salatu uz ovaj jednostavan trik Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.