Puno je detalja koje treba zadovoljiti kako bismo napravili savršenu salatu – dobar, ukusan dresing, kvalitetni proteini, neki hrskavi dodatak, zdrave masnoće… no sve to ništa ne vrijedi ako tvoja zelena salata nije svježa i hrskava. A dobro znamo da često upravo to zna biti veliki problem.
Gnjecava, opuštena salata neće sigurno nikoga oduševiti. Pa u čemu je problem? Mnogi kažu – u neprikladnom skladištenju i čuvanju.
Kako bi salata nakon što ju kupiš i doneseš kući dulje bila svježa i hrskava, trebaš samo slijediti nekoliko dobrih savjeta. Doduše, oni zahtijevaju malo vremena, a i nisu prezabavni, ali kad shvatiš koliko su dobri držat ćeš ih se baš svaki put. Svakako zapamti - vlaga i nedostatak dotoka zraka najveći su neprijatelji tvoje salate, i upravo zbog njih salata se brzo kvari u hladnjaku, a posebno u vrećicama u kojima je znaju pakirati u supermarketima.
Sve što treba jest slijediti ova dva koraka i salata će u tvome hladnjaku dulje ostati svježa.
1. korak – pranje i sušenje salate
Iako su salate koje se u supermarketima prodaju zapakirane u vrećice prije pakiranja navodno oprane, i dalje postoji velik rizik da budu prijenosnik bakterija pout e.coli i salmonele. I zato ih treba oprati čim ih doneseš iz trgovine, kao i svaku salatu koju kupiš na tržnici.
Nakon temeljitog pranja salatu treba i dobro osušiti – u kuhinjskoj krpi ili posebnom kuhinjskom uređaju. Ako imaš cijelu glavicu prije pranja treba razdvojiti listove. Salata nakon pranja i sušenja ne treba biti potpuno suha, ali niti jako mokra.
2. korak – pravilno čuvanje
Evo, pola posla sada je već iza tebe, i još trebaš samo pravilno uskladištiti salatu. Prije svega, treba znati u kojem dijelu hladnjaka treba čuvati salatu. Većina novijih hladnjaka ima ladicu koja produljuje vijek trajanja povrća, a ako slučajno postoji opcija podešavanja količine vlage, kad je riječ o salati, valja je podesiti na – visoku!
Ako tvoj hladnjak nema takvu ladicu, jednostavno čuvaj salatu u "običnoj" ladici za povrće. U svakom slučaju, pazi da salatu ne čuvaš s voćem. Primjerice, jabuke i limun tijekom stajanja ispuštaju plin etilen koji ubrzava truljenje svih proizvoda u njihovoj blizini.
Salatu svakako treba staviti u posudu u kojoj ona neće biti u direktnom doticaju s viškom tekućine koja će nastati kroz neko vrijeme. Tako ju možeš umotati u kuhinjske papirnate ubruse ili staviti u posebnu posudu s dvostrukim odvojivim dnom. Ako salatu držiš umotanu u papirnate ubruse, oni trebaju uvijek biti lagano vlažni. Ako se osuše, ponovno ih treba malo navlažiti.