Kolumne Ante Carić: Najljepše priče o hrani i piću 02. kolovoza 2022.

Salata Waldorf: Osvježavajuća salata sa daškom otmjenosti

Salata Waldorf foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mnoštvo je gastronomskih uspješnica često na neko vrijeme znalo izaći iz mode, da bi se potom vratile u punom sjaju. Upravo je to bio slučaj i sa salatom Waldorf, jelom načinjenom od jabuka, celera, oraha i majoneze.

Ova kultna američka delicija, osmišljena u jednom od najluksuznijih hotela u New Yorku, čije ime nosi, prošla je zanimljiv put, od prvotne popularnosti pa gotovo do zaborava, da bi doživjela renesansu u mnoštvu različitih inačica.

Ukusna zvijezda liste svjetskih kulinarskih klasika rođena je u New Yorku točno 14. ožujka 1896. godine u hotelu Waldorf-Astoria čijim je imenom i krštena. Salata Waldorf poslužena je uzvanicima dobrotvornog bala koji se održavao za dječju bolnicu St. Mary's Children's Hospital. No prema pisanju Evana Jonesa u knjizi „American Food“, salata je poslužena za 1500 gostiju tijekom svečanosti otvaranja hotela tri godine ranije. U svakom slučaju, salata nije kreirana kako bi se upisala u anale visoke kuhinje već kao jednostavno i praktično jelo jer se trebala poslužiti velikom broju ljudi. Ipak, salati Waldorf pošlo je za rukom ući u vječnost. Popularnosti jela išla je u prilog i činjenica da je osmišljeno u vrijeme kada su salate bile iznimno popularne te kada su se brunchevi i ručkovi, koji su bili u modi, počeli protezati i na poslijepodnevne sate.

 | Author: Shutterstock Hotel Waldorf-Astoria u New Yorku početkom 20. stoljeća foto: Shutterstock

Čovjek zaslužan za kreaciju jedne od danas najpopularnijih salata bio je tadašnji maître d'hôtel Oscar Tschirky. Popularni je gospodin inače osmislio čitav niz poznatih autorskih jela hotela Waldorf-Astoria te je slovio kao celebrity u vrijeme kada koncept celebrity chefa još nije ni postojao. U originalnom receptu koji je objavljen iste, 1896. godine u njegovoj kuharici „The Cook Book by “Oscar“ of the Waldorf“, salata sadrži samo tri sastojka, crvene jabuke, celer i majonezu, dok orasima nigdje nije bilo ni traga. Kao sastojak jela orasi su se prvi put pojavili u kuharici slavnog chefa Augustea Escoffiera, a potom u knjizi Georgea Rectora „The Rector Cook Book“ 1928. godine. Popis sastojaka se s godinama počeo povećavati prema preferencijama chefova, te se salata Waldorf počela pripremati u bezbroj varijanti. Inačica Georgea Rectora u knjizi „Home at the Range“ iz 1939. godine sadrži nešto gorkog povrća, a salata je posuta paprikom u prahu. Recept ranije spomenutog Evana Jonesa, autora „American Food“, navodi majonezu koja se radi s orahovim uljem, dok recept iz „The American Century Cookbook“ autorice Jean Anderson sadrži želatinu i jabučni ocat.

Zanimljivo je da je salata koja se godinama radi u hotelu Waldorf Astoria doživjela brojne preinake. Stoga je i chef hotela David Garcelon objedinio različite pripreme reinterpretiravši slavno jelo na svoj način. Unatoč podijeljenom mišljenju oko ove delicije, u hotelu ih se godišnje posluži oko čak 20000.

Varijante salate Waldorf uistinu su brojne. Granny Smith, slatke jabuke ili kombinacija različitih oporih jabuka koriste se najčešće. Grožđe je također popularan dodatak, dok se priprema čak sa piletinom, puretinom, te suhim voćem poput grožđica i datulja, pa i s koricom naranče i/ili limuna. U suvremenim inačicama često se koristi začinjena majoneza umjesto koje se isto tako stavlja kiselo vrhnje, ili dressing na bazi jogurta kojemu se preporučuje dodati malo meda. Ni maslac od kikirikija nije neuobičajen dodatak, kao i cvjetača umjesto celera. Teško bi bilo nabrojati sve sastojke i kombinacije, no u svakom slučaju, u pripremi ove salate nema strogog pravila pa se može dati mašti na volju.

Jelo je najbolje pripremiti sat vremena prije posluživanja do kada ga treba čuvati u hladnjaku. Salatu Waldorf je idealno poslužiti na podlozi od svježe zelene salate, a može se servirati i u individualnim porcijama u posudicama ili koktel čašama. Salata Waldorf se najčešće poslužuje kao predjelo, ali nije ju neobično uživati i kao zasebno jelo.

Popularnu je deliciju u glazbi ovjekovječio i skladatelj Cole Porter u slavnoj pjesmi „You're the Top“, a bila je i tema jedne od epizoda popularnog britanskog humorističnog serijala „Fawlty Towers“.

 | Author: Shutterstock Salata Waldorf foto: Shutterstock

Autorica kuharica i novinarka Sheila Hibben iz časopisa The New Yorker, ovo je jelo 1930-ih godina opisala kao „miješani blagoslov“. Kako bilo, koje god sastojke odlučite koristiti kod pripreme ovog američkog gastro klasika, bilo bi dobro primijeniti staro pravilo da je manje više. Stoga će osvježavajuća salata Waldorf napravljena od jednostavnih sastojaka biti pravi odabir te idealno jelo za svaki ljetni obrok kojemu će dati dašak rafiniranosti.

Salata Waldorf recept

(Za 6 osoba)

Sastojci:

  • 150 g oraha, lagano poprženih na suhoj tavi
  • 3 rebra stabljike celera
  • 20-ak bobica crnog grožđa bez koštica
  • 3 jabuke (Granny Smith ili slatke crvene)
  • 9 jušnih žlica majoneze
  • 3 jušne žlice limunovog soka
  • sol
  • papar
  • 6 velikih listova zelene salate (ili više manjih)

Priprema:

  1. Odrežite bijele dijelove sa stabljika celera, a stabljike zatim ogulite i fino nasjeckajte na kockice malo veće od 1 cm.
  2. Bobice grožđa prerežite na polovice, a orahe nasijecite na četvrtine.
  3. Jabuke po želji ogulite, narežite na kockice i prelijte limunovim sokom da ne potamne.
  4. U zdjeli pomiješajte celer, grožđe, jabuke i orahe, dodajte majonezu te sve još dobro izmiješajte i kušajte. Limunov sok se ne bi smio previše osjetiti.
  5. Na svaki tanjur položite veliki list zelene salate (ili više manjih) i na njega stavite žlicu do dvije mješavine.
Možda vas zanima... Eton mess – „neuredna“ slatka delicija Kolumne Možda vas zanima... Jastog Thermidor – "revolucionarno" jelo zanimljive povijesti Kolumne Možda vas zanima... Slasno jelo koje je nastalo za krunidbu Elizabethe II. lako pripremi doma Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.