Božićna purica, bakalar, novogodišnji odojak i tradicionalna sarma od davnina igraju središnju ulogu u obilježavanju božićnih i novogodišnjih blagdana. Podjednaku pažnju okupiraju i božićni kolači različitih oblika i sastojaka kojima se vesele sve generacije. Bez ovih je slatkih zalogaja Božić nezamisliv, a koji će se tradicionalne slastice naći na stolu uvelike ovisi o pojedinoj regiji Hrvatske.
Slastice kontinentalne Hrvatske
U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se već generacijama za Božić priprema orahnjača i makovnjača. Uz ove klasike na stolu će se nerijetko naći i vanilin kiflice i suhi čajni kolačići, a među kremastim verzijama kolača osobito su popularne mađarice i bijela pita.
Orahnjače i makovnjače krase i slavonski stol, no u ovim krajevima dominiraju razne verzije suhih kolača kao što su medvjeđe šape, paprenjaci, medenjaci te posebne tradicionalne poslastice: preklopljeni suhi kolačići od tijesta sa svinjskom mašću, punjeni pekmezom i bogato posipanim mljevenim šećerom poznati kao salovnjaci (salenjaci).
Božićni kolači u Istri i Dalmaciji
Dok u kontinentalnoj Hrvatskoj u kolačima caruje "orah“, kolači primorskog dijela Lijepe naše prilagođeni su tamošnjim namirnicama: bademima, suhim smokvima, rogaču i citrusima. Stoga Božićnu svetkovinu nadopunjuju smokvenjaci, arancini, mandulat, medenjaci s bademima i posebne slastice svojstvene svakom mjestašcu na obali.
Slastica karakteristična za cijelu obalu su svakako fritule dostupne u nekoliko verzija (primjerice s rakijom ili limunovom koricom) ovisno o tradiciji pojedinog kraja. Uz fritule, karakteristična božićna poslastica hrvatske obale su i kroštule.
Tradicionalni Božićni kolač Istre koji se nerijetko nađe i na Uskršnjem stolu je povetica (povitica) - varijanta orahnjače s dodatkom jabuke u nadjevu.
Dalmacija još "krije“ brojne poslastice od kojih svakako vrijedi izdvojiti rafiole –tradicionalne trogirske kolače od brašna, jaja i maslaca punjeni nadjevom od mljevenih badema, limunove korice, maraskino likera i rakije te slatkih začina.
Na dubrovačkom području je, pak, božićno slavlje idealna prilika za serviranje kotunjate odnosno sira od dunje.