Savršeni okusi: Tjestenina s pestom od slanih srdela
Slane srdele
Žao nam je pesto alla Genovese - dobio si ozbiljnu konkurenciju jer pesto od slanih srdela, kapara, limuna i svježeg začinskog bilja preuzima vladavinu
Svi znamo kako je pesto alla Genovese talijanski klasik kada su umaci u pitanju kojemu nema premca. Ovaj autentičan spoj svježeg bosiljka i parmezana, pesto sa srdelama nudi vrhunski mediteranski užitak bilo da ga pomiješaš s tjesteninom, rižom ili mesom. Naravno, ako pitaš Talijane, gotovo je grijeh ne kombinirati ga uvijek s tjesteninom.
No čini nam se da je dobio ozbiljnu konkurenciju jer nakon što smo probali pesto od srdela, u kojem se savršeno sljubljuju okusi češnjaka, kapara, sira, maslinova ulja, limuna i svježih začina poput metvice, peršina i bosiljka - nema nam boljeg umaka za tjesteninu!
Već ga u mislima spajamo i s mesom s roštilja tako da jedva čekamo otvorenje sezone roštiljanja.
Tjestenina s pestom od slanih srdela
Sastojci za 4 osobe:
- 500 g penna ili peneta
- 4 fileta slanih srdela
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice pecorina
- 4 žlice maslinova ulja
- 4 žlice juhe
- 3 žlice limunova soka
- po 1 svežnjić metvice, peršina i bosiljka
- 2 žlice kapara
Postupak:
- Operi i otresi od vode svežnjiće metvice, peršina i bosiljka, a listiće otrgaj te ih krupno nasjeckaj. Isplahni pod vodom 2 žlice kapara i posuši ih kuhinjskim papirom.
- Potapkaj ubrusom 4 fileta slanih srdela da ukloniš ulje. Oljušti i krupno nasjeckaj 2 češnja češnjaka. Potom sve pripremljene sastojke stavi u multipraktik pa ih sa 3 žlice ribanog sira pecorino, 4 žlice maslinova ulja, 4 žlice juhe i 3 Tjesteninu skuhaj al dente u većoj količini posoljene vode. Kuhanu tjesteninu ocijedi, a pritom sačuvaj malo vode od kuhanja. Vrati tjesteninu u lonac, umiješaj pesto i 2-3 žlice vode od kuhanja tjestenine pa jelo po želji ukrasi listićima začinskog bilja.