Napravljen od namirnica koje svatko od nas ima u smočnici, prepun okusa i mirisa, a sprema se za manje od 15 minuta - pa tko ne bi ovaj pesto od tunjevine zavolio na prvi zalogaj?
Prvi razlog zašto će ti se ovo jelo (definitivno) svidjeti jest što je puno okusa, jer pesto i limunov sok podižu okus tjestenine i tune na višu razinu!
Na koncu, ovo se jelo tako lako prilagođava - bilo da koristiš kupovni pesto ili radiš vlastiti, možeš mu dodati i povrće po vlastitoj želji ili napraviti ga po našem receptu.
Bosiljak
foto: Thinkstock
Sastojci za pesto i (savršene) zamjene
Bosiljak je jedan od glavnih sastojaka pesta. Kao zamjenu možeš koristiti listove peršina i metvice za veći mediteranski štih, ali računaj u tom slučaju i na drugačiji okus.
Maslinovo ulje pomaže u emulgiranju umaka, čineći ga gustim i kremastim, a ako želiš malo drugačiju aromu probaj ga zamijeniti uljem avokada.
Sok od limuna osvježava cijelo jelo. U slučaju da nemaš limunov sok, možeš upotrijebiti i 1-2 žlice bijelog vinskog octa.
Sol je ključni sastojak za postizanje izvrsnosti recepta i okusa cijelog jela, stoga je nemoj preskočiti!
Češnjak (u granulama) – ako voliš svježi češnjak, koristi 1-2 češnja, vrlo sitno nasjeckana ili dodaj malo češnjaka u granulama. U ovom receptu čak i možeš umjesto maslinovog ulja upotrijebiti maslinovo ulje od pečenog češnjaka.
Špinat – mladi špinat daje ‘volumen pa ga slobodno možeš dodati, kao i rukolu i(li) kelj!
Tunjevina pestu daje poseban okus
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Penne s pestom od tunjevine i limuna
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Penne
500
g
Tuna iz konzerve
280
g
Svježi peršin
1
svežanj
Svježi bosiljak
1
svežanj
Orasi
50
g
Limunova korica
1
kom
Maslinovo ulje
6
žlica
Povrtni temeljac
6
žlica
Sok od limuna
3
žlica
Sol
Postupak
Dobro ocijedi ulje iz limenki tune i usitni filete vilicom.
Uzmi po svežnjić peršina i bosiljka, properi ih, otresi vodu i krupno ih nasjeckaj. Stavi ih u multipraktik pa izradi glatku pastu sa 50 g krupno rezanih oraha, žličicom ribane limunove korice, 6 žlica maslinova ulja, 6 žlica povrtne juhe i 3 žlice limunova soka. Posoli i popapri tako pripremljen pesto.
Skuhaj al dente 500 g penna u većoj količini posoljene vode. Kad su gotovi procijedi ih i odvoji dio vode od kuhanja. Vrati tjesteninu u lonac.
Umiješaj pesto i 2-3 žlice sačuvane vode od kuhanja, po potrebi dosoli i jelo ukrasi listićima svježeg bosiljka.
Tunjevina iz konzerve
foto: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash
Isprobaj i ove odlične recepte s tunjevinom iz konzerve...