Recepti Tjestenina 16. travnja 2024.

Obožavat ćeš ga: Pesto od tunjevine i limuna

Tjestenina
15 MIN
15 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Penne s tunjevinom
Pesto od tunjevine je prava poslastica
foto: Shutterstock
Napravljen od namirnica koje svatko od nas ima u smočnici, prepun okusa i mirisa, a sprema se za manje od 15 minuta - pa tko ne bi ovaj pesto od tunjevine zavolio na prvi zalogaj?

Prvi razlog zašto će ti se ovo jelo (definitivno) svidjeti jest što je puno okusa, jer pesto i limunov sok podižu okus tjestenine i tune na višu razinu! 

Na koncu, ovo se jelo tako lako prilagođava - bilo da koristiš kupovni pesto ili radiš vlastiti, možeš mu dodati i povrće po vlastitoj želji ili napraviti ga po našem receptu.

bosiljak | Author: Thinkstock Bosiljak foto: Thinkstock

Sastojci za pesto i (savršene) zamjene

Bosiljak je jedan od glavnih sastojaka pesta. Kao zamjenu možeš koristiti listove peršina i metvice za veći mediteranski štih, ali računaj u tom slučaju i na drugačiji okus.

Maslinovo ulje pomaže u emulgiranju umaka, čineći ga gustim i kremastim, a ako želiš malo drugačiju aromu probaj ga zamijeniti  uljem avokada.

Sok od limuna osvježava cijelo jelo. U slučaju da nemaš limunov sok, možeš upotrijebiti i 1-2 žlice bijelog vinskog octa.

Sol je ključni sastojak za postizanje izvrsnosti recepta i okusa cijelog jela, stoga je nemoj preskočiti!

Češnjak (u granulama) – ako voliš svježi češnjak, koristi 1-2 češnja, vrlo sitno nasjeckana ili dodaj malo češnjaka u granulama. U ovom receptu čak i možeš umjesto maslinovog ulja upotrijebiti maslinovo ulje od pečenog češnjaka.

Špinat – mladi špinat daje ‘volumen pa ga slobodno možeš dodati, kao i rukolu i(li) kelj!

tuna burger Možda vas zanima... RECEPT DANA Najsočniji tuna burger mami na još Recepti

 | Author: Shutterstock Tunjevina pestu daje poseban okus foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Penne s pestom od tunjevine i limuna
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Penne 500 g
  • Tuna iz konzerve 280 g
  • Svježi peršin 1 svežanj
  • Svježi bosiljak 1 svežanj
  • Orasi 50 g
  • Limunova korica 1 kom
  • Maslinovo ulje 6 žlica
  • Povrtni temeljac 6 žlica
  • Sok od limuna 3 žlica
  • Sol
Postupak
  1. Dobro ocijedi ulje iz limenki tune i usitni filete vilicom.


  2. Uzmi po svežnjić peršina i bosiljka, properi ih, otresi vodu i krupno ih nasjeckaj. Stavi ih u multipraktik pa izradi glatku pastu sa 50 g krupno rezanih oraha, žličicom ribane limunove korice, 6 žlica maslinova ulja, 6 žlica povrtne juhe i 3 žlice limunova soka. Posoli i popapri tako pripremljen pesto. 


  3. Skuhaj al dente 500 g penna u većoj količini posoljene vode. Kad su gotovi procijedi ih i odvoji dio vode od kuhanja. Vrati tjesteninu u lonac.


  4. Umiješaj pesto i 2-3 žlice sačuvane vode od kuhanja, po potrebi dosoli i jelo ukrasi listićima svježeg bosiljka.


 | Author: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash Tunjevina iz konzerve foto: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash

Isprobaj i ove odlične recepte s tunjevinom iz konzerve...

piletina Možda vas zanima... Ovo su namirnice od kojih možete napraviti čudesna jela None Pašteta od tune Možda vas zanima... Najbolja pašteta od tune spremna je za par minuta! Recepti tuna konzerva Možda vas zanima... TUNA IZ KONZERVE Pripremi ju na 3 odlična, brza načina Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.