Tune iz konzerve fina nam je i sama, samo s malo maslinova ulja, no postoje i brojna odlična brza jela u kojima ju možemo iskoristiti...
Konzervirana tuna nam jejedan od omiljenih sastojaka iz smočnice – može dugo stajati, ukusna je, a ako te glad napala iznenada samo je moraš otvoriti, dodati malo maslinova ulja, eventualno posoliti i popapriti, i – spremna je za jelo!
Tuna iz konzerve može biti odlična osnova za prava mala kulinarska čuda ako se samo malo više potrudimo. U nastavku donosimo 3 odlična recepta u kojima će uživati svi tvoji ukućani.
Zapečeni složenac s tunjevinom
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Složenac s tunom iz konzerve
10 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tjestenina
170
g
Tuna iz konzerve
120
g
Ulje od repice
1
žlica
Luk
1
kom
Celer - stabljika
2
kom
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Krem juha od gljiva
350
g
Cheddar
2
šalica
Grašak
1
šalica
Čips od krumpira
120
g
Postupak
Pećnicu zagrij na 250 stupnjeva. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju. Sačuvaj 1/2 šalice vode od kuhanja tjestenine, nakon što je procijediš. Umiješaj tu vodu u krem juhu.
U međuvremenu, zagrij ulje na srednjoj vatri, dodaj luk i celer, posoli i popapri. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok povrće ne omekša, 5-7 minuta.
Dinstano povrće izmiješaj s tjesteninom, tunjevinom iz konzerve, graškom i naribanim cheddarom ili nekim drugim aromatičnim sirom. Stavi u posudu za složenac te po vrhu pospi zdrobljeni čips.
Peci dok ne porumeni, 10-ak minuta. Posluži odmah, vruće.
Salata Nicoise
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Salata Niçoise
15 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Ljutika
1
kom
Maslinovo ulje
1
šalica
Vinski ocat
0,25
šalica
Senf
2
žlica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Mladi krumpir
700
g
Zelene mahune
2
šalica
Jaje
4
kom
Rimska salata
Cherry rajčice
2
šalica
Listići svježeg peršina
0,25
šalica
Rotkvice
1
svežanj
Tuna iz konzerve
2
šalica
Masline
1
šalica
Kapare
1,50
žlica
Inćuni
6
kom
Postupak
Zajedno izmiješaj sjeckanu ljutiku, ulje, ocat i dijon senf. Dodaj sol i papar prema ukusu.
Mladi krumpir skuhaj u kori, ocijedi, oguli te raspolovi. Mahune skuhaj i ocijedi. Tvrdo kuhana jaja nareži na polovice ili četvrtine.
Složi listove rimske salate na veliki pladanj, na to stavi krumpire, mahune, jaja, rajčice, peršin, rotkvice, masline bez koštica, kapare i inćune. Prelij s pola količine dresinga. Ostatak dresinga posluži sa strane, ako si netko želi dodati još.
Tjestenina s ljutim puttanesca umakom
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina s ljutim puttanesca umakom s tunom iz konzerve
8 MIN
pripreme
17 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Penne
450
g
Tuna iz konzerve
1
šalica
Crveni papar
1
žličica
Marinara umak
3
šalica
Crne masline
0,50
šalica
Sol
Svježi bosiljak
0,25
šalica
Postupak
Penne skuhaj prema uputama na pakiranju.
Tunjevinu i grubo zdrobljeni crveni papar zagrij zajedno na ulju i prži na srednjoj vatri oko 2 minute.
Umiješaj marinara umak, nasjeckane masline i 1/8 žličice soli. Dinstaj oko 5 minuta dok se sve dobro ne zagrije i sjedini.
U umak dodaj skuhanu tjesteninu i malo vode od kuhanja tjestenine. Dodaj natrgane listiće bosiljka.
Protresi lonac dok se sve dobro ne izmiješa. Posluži odmah, a za ukras možeš po želji dodati još koji listić bosiljka.