Recepti 28. travnja 2023.

Savršeni okusi: Tjestenina s pestom od slanih srdela

Slane srdele
Slane srdele foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Žao nam je pesto alla Genovese - dobio si ozbiljnu konkurenciju jer pesto od slanih srdela, kapara, limuna i svježeg začinskog bilja preuzima vladavinu

Svi znamo kako je pesto alla Genovese talijanski klasik kada su umaci u pitanju kojemu nema premca. Ovaj autentičan spoj svježeg bosiljka i parmezana, pesto sa srdelama nudi vrhunski mediteranski užitak bilo da ga pomiješaš s tjesteninom, rižom ili mesom. Naravno, ako pitaš Talijane, gotovo je grijeh ne kombinirati ga uvijek s tjesteninom.

 

Penne s tunjevinom Možda vas zanima... Obožavat ćeš ga: Pesto od tunjevine i limuna Recepti

 

No čini nam se da je dobio ozbiljnu konkurenciju jer nakon što smo probali pesto od srdela, u kojem se savršeno sljubljuju okusi češnjaka, kapara, sira, maslinova ulja, limuna i svježih začina poput metvice, peršina i bosiljka - nema nam boljeg umaka za tjesteninu!

Već ga u mislima spajamo i s mesom s roštilja tako da jedva čekamo otvorenje sezone roštiljanja.

 | Author: Shutterstock Slane srdele foto: Shutterstock

 

Tjestenina s pestom od slanih srdela

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g penna ili peneta
  • 4 fileta slanih srdela
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 žlice pecorina
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 4 žlice juhe
  • 3 žlice limunova soka
  • po 1 svežnjić metvice, peršina i bosiljka
  • 2 žlice kapara

 

Možda vas zanima... Pesto alla genovese - najbolji recept za kremasti umak od bosiljka Kolumne

 

Postupak:

  1. Operi i otresi od vode svežnjiće metvice, peršina i bosiljka, a listiće otrgaj te ih krupno nasjeckaj. Isplahni pod vodom 2 žlice kapara i posuši ih kuhinjskim papirom. 
  2. Potapkaj ubrusom 4 fileta slanih srdela da ukloniš ulje. Oljušti i krupno nasjeckaj 2 češnja češnjaka. Potom sve pripremljene sastojke stavi u multipraktik pa ih sa 3 žlice ribanog sira pecorino, 4 žlice maslinova ulja, 4 žlice juhe i 3 Tjesteninu skuhaj al dente u većoj količini posoljene vode. Kuhanu tjesteninu ocijedi, a pritom sačuvaj malo vode od kuhanja. Vrati tjesteninu u lonac, umiješaj pesto i 2-3 žlice vode od kuhanja tjestenine pa jelo po želji ukrasi listićima začinskog bilja.

 

Pesto Možda vas zanima... Jednostavan trik kojim možeš poboljšati domaći pesto! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.