Žao nam je pesto alla Genovese, ali dobio si ozbiljnu konkurenciju jer pesto od slanih srdela, kapara, limuna i svježeg začinskog bilja preuzima vladavinu...
Svi znamo kako je pesto alla Genovese talijanski klasik kada su umaci u pitanju kojemu nema premca. Ovaj autentičan spoj svježeg bosiljka i parmezana, pesto od slanih srdelanudi vrhunski mediteranski užitak bilo da ga pomiješaš s tjesteninom, rižom ili mesom. Naravno, ako pitaš Talijane, gotovo je grijeh ne kombinirati ga uvijek s tjesteninom.
No čini nam se da je dobio ozbiljnu konkurenciju jer nakon što smo probali pesto od slanih srdela, u kojem se savršeno sljubljuju okusi češnjaka, kapara, sira, maslinova ulja, limuna i svježih začina poput metvice, peršina i bosiljka - nema nam boljeg umaka za tjesteninu!
Ovaj pesto već u mislima spajamo i s mesom s roštilja pa jedva čekamo novo proljepšanje vremena i roštiljanje...
Slane srdele
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina s pestom od slanih srdela
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Penne
500
g
Slane srdele
4
kom
Češnjak
2
režanj
Pecorino romano
3
žlica
Maslinovo ulje
4
žlica
Povrtni temeljac
4
žlica
Sok od limuna
3
žlica
Metvica
1
svežanj
Listići svježeg peršina
1
svežanj
Svježi bosiljak
1
svežanj
Kapare
2
žlica
Postupak
Operi i otresi od vode svežnjiće metvice, peršina i bosiljka, a listiće otrgaj te ih krupno nasjeckaj. Isplahni pod vodom 2 žlice kapara i posuši ih kuhinjskim papirom.
Potapkaj ubrusom 4 fileta slanih srdela da ukloniš ulje. Oljušti i krupno nasjeckaj 2 češnja češnjaka.
Sve pripremljene sastojke stavi u multipraktik pa ih sa 3 žlice naribanog sira pecorino, 4 žlice maslinova ulja, 4 žlice juhe i 3lice soka od limuna izblendaj.
Tjesteninu skuhaj al dente u većoj količini posoljene vode. Kuhanu tjesteninu ocijedi, a pritom sačuvaj malo vode od kuhanja.
Vrati tjesteninu u lonac, umiješaj pesto i 2-3 žlice vode od kuhanja tjestenine pa jelo po želji ukrasi listićima začinskog bilja.