Savršeno kremast gratinirani krumpir sa sirom i vrhnjem

Shutterstock
Ekonomično, brzo gotovo i zasitno...Uz ovaj složenac nitko neće ostati gladan!
Vidi originalni članak

Ako si u nedoumici što pripremiti za ručak ili večeru, svakako probaj slasni pečeni krumpir u umaku od sira i vrhnja. Ovaj složenac od krumpira možeš poslužiti kao glavno jelo uz zelenu ili miješanu salatu, a također je i fini prilog uz meso ili ribu. 

Priprema gratiniranog krumpira ne traje dugo, pa ga možeš napraviti za brzinski ručak nakon radnog dana. Ako kod kuće nemaš Camembert sir, slobodno upotrijebi bilo koji drugi meki sir. 

Sastojci: 

  • 500 g krumpira
  • 150 g Camembert sira, narezanog na kockice
  • 60 ml vrhnja
  • 150 ml mlijeka
  • 2 žlice nasjeckanog vlasca ili peršina
  • Svježe mljeveni muškatni oraščić
  • Sol
  • Mljeveni crni papar

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva
  2. Oguli krumpire i tanko in nareži.
  3. Kuhaj kriške u kipućoj vodi, oko 10 minuta, dok ne omekšaju. Ocijedi ih i stavi u posudu za pečenje.
  4. Maslacem i/ili maslinovim uljem premaži ovalnu posudu za pečenje ili manji pravokutni pleh. Slaži krumpir, započevši u koso (pod nagibom), tako da svaka sljedeća fetica prekrije pola prethodne.
  5. Sir, vrhnje i mlijeko pomiješaj u maloj zdjeli. Polako zagrijavaj dok se sir ne rastopi.
  6. Makni s vatre, umiješaj vlasac ili peršin, začini po ukusu muškatnim oraščićem, soli i paprom. 
  7. Prelij mješavinu preko ploški krumpira.
  8. Peci dok preljev ne postane zlatno smeđe boje, oko 35 minuta.
  9. Posluži toplo i uživaj!

Dobar tek!

Isprobaj i sljedeće recepte:

Mljac! Hasselback krumpiri s hrskavom slaninom i sirom

tips & tricks Savjeti za pripremu finih popečaka od krumpira

dobar tek! Od ostataka pire krumpira napravi ukusne popečke

 

 

Posjeti Gastro.hr