U nastavku pročitaj nekoliko savjeta uz koje ćeš klasične popečke od krumpira dovesti do savršenstva.
Koji krumpir odabrati?
Za početak jako je važan - odabir krumpira. Uvijek biraj onaj s visokim postotkom škroba. To su tzv. brašnasti krumpiri i oni su savršeni za izradu popečaka. Najidealniji bi bio krumpir sorte russet.
Masnoća za još bolji okus
Ulje je izuzetno važno kako se popečci ne bi zalijepili za tavu. Možeš koristiti kombinaciju biljnih ulja i topljene masti za još bolji okus. Biljno ulje može izdržati jaku vatru, a samo nekoliko žlica masti dodaje onaj poseban okus koji popečke čini tako neodoljivima. Ako nisi upoznata s pilećom masti, riječ je o žutoj masti koja se nakon hlađenja temeljca diže na vrh.
Začini...
Sol i papar neizostavan su dodatak popečcima od krumpira, a češnjak u prahu, peršin, komorač i vlasac također će se odlično sljubiti s krumpirom. Na tebi je da odabereš začine koji ti najviše odgovaraju.
Najbolja metoda pripreme...
Ukoliko želiš uštedjeti vrijeme, svakako koristi ribež. No, nakon što usitniš krumpir i luk, ključno je iscijediti višak tekućine iz povrća, prije nego ga pomiješaš s jajima i začinima. Popečci će, ukoliko slijediš sve ove korake, biti savršeno hrskavi i slasni.
Za dodatnu uštedu vremenu, popečke možeš peći na dvije velike tave - istovremeno. I ne zaboravi dodavati ulje nakon svake runde, kako bi se popečci ravnomjerno ispekli. Ako slijediš ove jednostavne korake, svaki put ćeš biti nagrađen savršeno zlatnim, hrskavim popečcima od krumpira.
Popečci od krumpira
Sastojci:
- 2 srednja krumpira, oguljena i naribana
- 1 jaje
- 1/3 šalice nasjeckanog luka
- 1 žlica višenamjenskog brašna
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- biljno ulje
Postupak:
- Krumpir sitno naribaj te iscijedi svu tekućinu. Stavi krumpir u veliku zdjelu. Dodaj jaje, luk, brašno, sol, papar i češnjak u prahu i sve dobro promiješaj.
- U velikoj tavi zagrij ulje na umjerenoj vatri.
- U kipuće ulje stavljaj peći količinu smjese koja stane u žlicu, a zatim je spljošti.
- Peci sa svake strane nekoliko minuta, na srednje do jakoj vatri ili dok poprimi lijepu zlatno smeđu boju.
- Posluži odmah uz jogurt ili kiselo vrhnje.
Isprobaj i ove recepte za popečke: