Slani vafli s batatom, sirom ili mladim lukom? Ti biraš!

Shutterstock Slani vafli odličan su doručak, brzi ručak ili večera
Vafle obično jedemo slatke, no sigurno će te oduševiti i slani vafli. Okušaj se i osmisli svoju slanu kombinaciju ili pak probaj jedan od dva recepta koje donosimo - za hrskave za vafle sa šunkom i sirom te bezglutenske vafle s hrpom povrća
Vidi originalni članak

Dobrim slatkim vaflima teško je odoljeti, posebno ako su obogaćeni raznim dodacima poput namaza od čokolade i lješnjaka, raznim voćem, tučenim slatkim vrhnjem… No jednako su ukusni i slani vafli koji mogu postati i samostalan obrok, a mi donosimo ideje koje će tvoj slani doručak, ali i brzinski ručak ili večeru učiniti drugačijim i jako ukusnim.

U tijesto za slane vafle može se dodati razno povrće poput batata, mrkve, ribanog luka, ribanih tikvica, sitno sjeckanih paprika, ribane bundeve, kukuruza, graška, špinata… Svakako iz ribanog, odnosno usitnjenog povrća treba istisnuti višak tekućine kako tvoji slani vafli ne bi bili gnjecavi.

 

za prste polizati Odličan doručak: Slani vafli s paprikom i mladim lukom

 

Donosimo popis sastojaka od kojih će tvoji slani vafli postati najbolji na svijetu, ako ih pravilno upotrijebiš:

  • jaja – o njima ovisi struktura tijesta (jaja ga povezuju i nakon pečenja čine rahlim), a jaja bitno pridonose i okusu
  • mlijeko – vaflima osigurava vlagu te pomaže povezati jaja i brašno, odnosno suhe sastojke. Umjesto kravljeg mlijeka može se koristiti i biljno mlijeko
  • grčki jogurt – daje poseban okus, a vafli s grčim jogurtom imaju više proteina
  • maslinovo ulje – u tijesto za vafle uvijek je dobro dodati malo ulja koje pridonosi glatkoj strukturi tijesta i njegovoj prozračnosti te hrskavoj korici. Jednako funkcionira i biljno ulje neutralnih okusa
  • mladi luk - bijeli dio dat će svježi okus, a zeleni i okus i boju koja će oživjeti tvoje vafle
  • sir – znamo da je sve bolje s malo dodanog sira, pa će tako ribani sir i vaflima dati neodoljiv okus. Za slane vafle koriste se aromatični sirevi poput cheddara, ali i drugi manje aromatični sirevi koji se dobro tope (primjerice gauda)

 

počasti se Vafli sa sirom - baza doručaka za pamćenje

 

Uz ove savjete možeš složiti svoje kombinacije slanih vafla, no probaj i dva recepta koja donosimo – za vafle sa šunkom i sirom te bezglutenske vafle s hrpom povrća.

Vafli sa šunkom i sirom

Sastojci:

  •  1 i ¾ šalice brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • ¼ žličice češnjaka u prahu
  • ¼ žličice luka u prahu
  • 2 veća jaja
  • ½ šalice biljnog ulja
  • 1 i 3/4 šalice mlijeka
  • 1 šalica sitno sjeckane šunke
  • 1 šalica naribanog cheddar sira
  • mladi luk

Postupak:

  1. U zdjeli izmiješaj suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sol, šećer, češnjak u prahu i luk u prahu.
  2. Dodaj mokre sastojke – jaja, ulje, mlijeko. Sve dobro izmiksaj.
  3. Dodaj šunku, sir i sjeckani mladi luk.
  4. Ulij tijesto u aparat za vafle i peci oko 5 minuta. Vafle posluži odmah, vruće.

Bezglutenski vafli s povrćem

Sastojci:

  • 1 srednja tikvica, naribana

  • 1 srednja mrkva, naribana

  • 2 jaja + 2 bjelanjka

  • 1/3 šalice bademova brašna

  • ¼ šalice ribanog parmezana

  • ¼ žličice češnjaka u prahu

  • ¼ žličice soli

  • nekoliko kapi ljutog umaka ili sriracha (može se I izostaviti)

Postupak:

  1. Iscijedi višak vode iz ribane tikvice i mrkve.

  2. Ostale sastojke izmiješaj dobro u zdjeli, dodaj tikvice i mrkvu i ponovno dobro izmiješaj.

  3. Ulij u dobro namašćeni kalup za vafle i peci 3 do 5 minuta, odnosno dok vafli ne dobiju zlaćanu boju i postanu hrskavi.

 

Vafli za doručak! Započni dan neodoljivim vaflima: Imamo odlične recepte!

 

Posjeti Gastro.hr