Slatko savršenstvo: Čokoladna baklava

Thinkstock
Toliko jednostavnosti, a toliko mogućnosti se krije u ovom kolaču.
Vidi originalni članak

Baklava je poznata slastica s mljevenim orasima, uronjena u slatki sirup. Što dulje stoji, to je bolja. Ništa drugačija nije ni ova baklava od čokolade ali ova vam sigurno neće dugo stajati.

 

proljeće na tanjuru Kralj proljetnih kolača: Clafoutis s jagodama

 

Jednostavno i slasno Brz i osvježavajuć kolač s bananama i keksima

 

Potrebno vam je:

  • jedno pakiranje kora za pitu
  • 500 g čokolade
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 200 g sjeckanih oraha ili lješnjaka
  • 100 ml ulja za premazivanje

Za sirup:

  • 1 l vode
  • 1 kg šećera
  • 1 limun

Priprema:

  1. Zagrijte vrhnje za šlag i otopite čokoladu u njemu.
  2. Posudu za pečenje dobro namastite.
  3. Slažite baklavu ovim redoslijedom: kora-premaz uljem-kora-premaz čokoladom i tako sve dok ne potrošite kore. Gornja gora, naravno, neka ostane čista.
  4. Još sirovu baklavu narežite na poznate rombove
  5. Pecite na 190 stupnjeva, 10 minuta pa smanjite pećnicu na 150 i pecite još 45 minuta. Svakako pripazite da vam previše ne potamni.
  6. Sirup morate ohladiti prije prelijevanja. Pola limuna narežite na ploške a od pola sok iscijedite i dodajte vodi i šećeru. Zagrijte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kada je šećer otopljen, kuhajte još 15 minuta.
  7. Na gotovu baklavu posložite ploške limuna i prelijte sa sirupom.
  8. Baklavu možete ohladiti prije posluživanja a može se jesti i topla!

Paše uz sve! U slast.

Posjeti Gastro.hr