Spankopita: Grčka pita sa špinatom

Thinkstock
Pomiješajte špinat sa svim sastojcima, poslažite ih na listove za pitu te sve zajedno zapecite u pećnici
Vidi originalni članak

U Bosni ovo bi bila pita zeljanica, a u Grčkoj je spanakopita. Autentična, bogata pita punjena špinatom, lukom, sirevima i biljem koje je zamotano u hrskavom lisnatom tijestu.

Grčka pita od špinata jedna je od najpopularnijih grčkih jela, poznat i voljena po cijelom svijetu. Vrlo svestrana i ukusna grčka pita može se jesti u svako doba dana bilo kao predjelo ili glavno jelo. 

 

Cook from my book Prhka pita ili jednostavan kolač od sira

 

Skrivena tajna Kljukuša: Kraljica pita iz bosanske kuhinje


Potrebno vam je

  • 1500 g špinat
  • 5 kom mladog luka
  • kopar
  • 350 g feta sir
  • 200 ml ulje maslinovo
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 2 kom jaje kokošje
  • 500 g tijesto za pite

Priprema

  1. Ugrijte pećnicu na 180°c.
  2. Operite špinat i pospite s tri žlice soli. Iz špinata iscijedite što više tekućine. Stavite ga u veliku posudu te pomiješajte s lukom, koprom, jajima, fetom, četvrtinom ulja, solju i paprom.
  3. U namašćenu posudu za pečenje redajte polovicu listova lisnatog tijesta. Na njih stavite mješavinu sa špinatom. Ostatkom tijesta prekrijte nadjev. Prelijte maslinovim uljem i pecite oko sat vremena dok tijesto ne postane hrskavo.
     
Posjeti Gastro.hr