gastro postao
Pomiješajte špinat sa svim sastojcima, poslažite ih na listove za pitu te sve zajedno zapecite u pećnici
U Bosni ovo bi bila pita zeljanica, a u Grčkoj je spanakopita. Autentična, bogata pita punjena špinatom, lukom, sirevima i biljem koje je zamotano u hrskavom lisnatom tijestu.
Grčka pita od špinata jedna je od najpopularnijih grčkih jela, poznat i voljena po cijelom svijetu. Vrlo svestrana i ukusna grčka pita može se jesti u svako doba dana bilo kao predjelo ili glavno jelo.
Potrebno vam je
- 1500 g špinat
- 5 kom mladog luka
- kopar
- 350 g feta sir
- 200 ml ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
- 2 kom jaje kokošje
- 500 g tijesto za pite
Priprema
- Ugrijte pećnicu na 180°c.
- Operite špinat i pospite s tri žlice soli. Iz špinata iscijedite što više tekućine. Stavite ga u veliku posudu te pomiješajte s lukom, koprom, jajima, fetom, četvrtinom ulja, solju i paprom.
- U namašćenu posudu za pečenje redajte polovicu listova lisnatog tijesta. Na njih stavite mješavinu sa špinatom. Ostatkom tijesta prekrijte nadjev. Prelijte maslinovim uljem i pecite oko sat vremena dok tijesto ne postane hrskavo.