Kolumne 16892 prikaza 07. rujna 2017.

Kljukuša: Kraljica pita iz bosanske kuhinje

kljukusa.jpg
Volite pite? E pa kljukušu ćete obožavati!

Posebno za Gastrosferu čuvali smo recept za kljukušu - jednostavno staro seljačko jelo koje sprema od jednostavnih namirnica koje su seljačka domaćinstava uvijek imala. Ovo jelo potiče još iz osmanskog doba, a zbog relativno lake pripreme je jedno od osnovnih i tradicionalnih jela bosanske kuhinje.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1,5 šalica mlijeka
  • 2 šalice glatkog brašna
  • 3 žlice ulja
  • 4 krumpira
  • sol i papar
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslaca


Za preljev:

  • ½ šalice mlijeka
  • 2 žlice maslaca


Priprema:

  1. Od jaja, mlijeka, brašna i ulja umutite tijesto te posolite i pobiberite po vlastitom okusu.
  2. Tijesto mora biti malo gušće od smjese za palačinke
  3. Krumpir očistiti i naribajte na ribežu ali ne presitno (na stranici za ribanja jabuka.
  4. Posudu u kojoj ćete peći premažite s maslacem.
  5. Pecite na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva 30 minuta. Ako jelo nije gotovo, produžite pečenje još 10 minuta.
  6. Pripremite preljev tako da zagrijete mlijeko i maslac. Gotovu kljukušu prelijete preljevom i vratite u pećnicu.
  7. Nakon 10 minuta poslužite.
  8. Za prilog ponudite sir i vrhnje.
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • InesVF 22:41 07. Rujan 2017.

    U pripremi nedostaje gdje ide češnjak? Pretpostavljam ali bolje da pitam, hvala. :)