Sva u bijelom

Torta je kremasta i odlične kombinacije okusa. Ako se žurim umjesto kreme jednostavno stavim samo šlag. Ako ne podnosite bademe možete staviti lješnjake, pistacie, pinjole ili neko drugo orašasto voće.
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Tijesto

  • 37.50 dag brašna
  • 5 dag mljevenih badema
  • 15 dag šećera u prahu
  • 23 dag putra
  • 1 kom jaje
  • 1 kg žumanjak
  • soli
  • korice limuna

Krema koja se peče

  • 2 dl vrhnja
  • 4 dag šećera
  • 12 dag bijele čokolade
  • 2 dag putra
  • 2 kom manjih jaja
  • 1 kom žumanjka

Karamel od naranče

  • 25 dag šećera
  • 0.80 dl vrhnja
  • 7 dag putra
  • 0.70 dl soka naranđe
  • 20 dag mljevenih badema

Krema

  • 4.50 g želatine
  • 2 dag vode
  • 5.50 dag šećera
  • 2 kom žumanjka
  • 17 dag skute
  • 2 dag šećera u prahu
  • 2 dl slatkog vrhnja

Priprema

  1. Miksamo putar, jaje, žumanjak i šećer u prahu da bude kremasto pa dodamo ostale pomiješane sastojke i umjesimo tijesto, zamotamo ga u prozirnu foliju i ostavimo 30 minuta u frižideru
  2. Dok se tijesto hladi napravimo kremu koja se peče. Zakipimo vrhnje sa šećerom pa prelijemo preko čokolade, ostavimo par minuta i miješamo da se otopi. U mlako dodamo putar i izmiksana jaja i žumanjak. Stavimo sastrane
  3. Karameliziramo šećer da se otopi i posmeđi, maknemo s vatre i odjednom dodamo pomješane vrhnje, putar i sok naranđe. Vratimo na vatru i kuhamo da se šećer otopi i smjesa zgusne. Vrući karamel kroz cjedilo izlijemo na mljevene bademe, dobro promješamo i pustimo da se hladi.
  4. Izvadimo tijesto i razvaljamo ga na veličinu kalupa i debljinu 3 mm te ga pečemo 15 minuta na 180 C
  5. Na vruće tijesto izlijemo kremu koja se peče i pečemo još 10 min. Izvadimo kalup iz pećnice i pustimo da se prohladi
  6. Na pečeno tijesto razmažemo karamel od naranđe
  7. Dok se tijesto peče napravimo kremu. Namočimo želatinu da nabubri. Zagrijemo vodu, šećer i žumanjke i kuhamo na pari dok se ne zgusne pa umješamo u skutu kojoj smo dodali šeće u prahu. Dodamo želatinu koju smo zagrijali da se otopi i šlag te sve izlijemo na tijesto.
  8. Stavimo u hladnjak na par sati da se krema stisne. Najbolje preko noći

Torta je kremasta i odlične kombinacije okusa. Ako se žurim umjesto kreme jednostavno stavim samo šlag. Ako ne podnosite bademe možete staviti lješnjake, pistacie, pinjole ili neko drugo orašasto voće.

Posjeti Gastro.hr