Recepti 09. travnja 2015.

Sva u bijelom

gastro postao gastro.24sata.hr
Torta je kremasta i odlične kombinacije okusa. Ako se žurim umjesto kreme jednostavno stavim samo šlag. Ako ne podnosite bademe možete staviti lješnjake, pistacie, pinjole ili neko drugo orašasto voće.

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Tijesto

  • 37.50 dag brašna
  • 5 dag mljevenih badema
  • 15 dag šećera u prahu
  • 23 dag putra
  • 1 kom jaje
  • 1 kg žumanjak
  • soli
  • korice limuna

Krema koja se peče

  • 2 dl vrhnja
  • 4 dag šećera
  • 12 dag bijele čokolade
  • 2 dag putra
  • 2 kom manjih jaja
  • 1 kom žumanjka

Karamel od naranče

  • 25 dag šećera
  • 0.80 dl vrhnja
  • 7 dag putra
  • 0.70 dl soka naranđe
  • 20 dag mljevenih badema

Krema

  • 4.50 g želatine
  • 2 dag vode
  • 5.50 dag šećera
  • 2 kom žumanjka
  • 17 dag skute
  • 2 dag šećera u prahu
  • 2 dl slatkog vrhnja

Priprema

  1. Miksamo putar, jaje, žumanjak i šećer u prahu da bude kremasto pa dodamo ostale pomiješane sastojke i umjesimo tijesto, zamotamo ga u prozirnu foliju i ostavimo 30 minuta u frižideru
  2. Dok se tijesto hladi napravimo kremu koja se peče. Zakipimo vrhnje sa šećerom pa prelijemo preko čokolade, ostavimo par minuta i miješamo da se otopi. U mlako dodamo putar i izmiksana jaja i žumanjak. Stavimo sastrane
  3. Karameliziramo šećer da se otopi i posmeđi, maknemo s vatre i odjednom dodamo pomješane vrhnje, putar i sok naranđe. Vratimo na vatru i kuhamo da se šećer otopi i smjesa zgusne. Vrući karamel kroz cjedilo izlijemo na mljevene bademe, dobro promješamo i pustimo da se hladi.
  4. Izvadimo tijesto i razvaljamo ga na veličinu kalupa i debljinu 3 mm te ga pečemo 15 minuta na 180 C
  5. Na vruće tijesto izlijemo kremu koja se peče i pečemo još 10 min. Izvadimo kalup iz pećnice i pustimo da se prohladi
  6. Na pečeno tijesto razmažemo karamel od naranđe
  7. Dok se tijesto peče napravimo kremu. Namočimo želatinu da nabubri. Zagrijemo vodu, šećer i žumanjke i kuhamo na pari dok se ne zgusne pa umješamo u skutu kojoj smo dodali šeće u prahu. Dodamo želatinu koju smo zagrijali da se otopi i šlag te sve izlijemo na tijesto.
  8. Stavimo u hladnjak na par sati da se krema stisne. Najbolje preko noći

Torta je kremasta i odlične kombinacije okusa. Ako se žurim umjesto kreme jednostavno stavim samo šlag. Ako ne podnosite bademe možete staviti lješnjake, pistacie, pinjole ili neko drugo orašasto voće.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.