gastro postao
Torta je kremasta i odlične kombinacije okusa. Ako se žurim umjesto kreme jednostavno stavim samo šlag. Ako ne podnosite bademe možete staviti lješnjake, pistacie, pinjole ili neko drugo orašasto voće.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Tijesto
- 37.50 dag brašna
- 5 dag mljevenih badema
- 15 dag šećera u prahu
- 23 dag putra
- 1 kom jaje
- 1 kg žumanjak
- soli
- korice limuna
Krema koja se peče
- 2 dl vrhnja
- 4 dag šećera
- 12 dag bijele čokolade
- 2 dag putra
- 2 kom manjih jaja
- 1 kom žumanjka
Karamel od naranče
- 25 dag šećera
- 0.80 dl vrhnja
- 7 dag putra
- 0.70 dl soka naranđe
- 20 dag mljevenih badema
Krema
- 4.50 g želatine
- 2 dag vode
- 5.50 dag šećera
- 2 kom žumanjka
- 17 dag skute
- 2 dag šećera u prahu
- 2 dl slatkog vrhnja
Priprema
- Miksamo putar, jaje, žumanjak i šećer u prahu da bude kremasto pa dodamo ostale pomiješane sastojke i umjesimo tijesto, zamotamo ga u prozirnu foliju i ostavimo 30 minuta u frižideru
- Dok se tijesto hladi napravimo kremu koja se peče. Zakipimo vrhnje sa šećerom pa prelijemo preko čokolade, ostavimo par minuta i miješamo da se otopi. U mlako dodamo putar i izmiksana jaja i žumanjak. Stavimo sastrane
- Karameliziramo šećer da se otopi i posmeđi, maknemo s vatre i odjednom dodamo pomješane vrhnje, putar i sok naranđe. Vratimo na vatru i kuhamo da se šećer otopi i smjesa zgusne. Vrući karamel kroz cjedilo izlijemo na mljevene bademe, dobro promješamo i pustimo da se hladi.
- Izvadimo tijesto i razvaljamo ga na veličinu kalupa i debljinu 3 mm te ga pečemo 15 minuta na 180 C
- Na vruće tijesto izlijemo kremu koja se peče i pečemo još 10 min. Izvadimo kalup iz pećnice i pustimo da se prohladi
- Na pečeno tijesto razmažemo karamel od naranđe
- Dok se tijesto peče napravimo kremu. Namočimo želatinu da nabubri. Zagrijemo vodu, šećer i žumanjke i kuhamo na pari dok se ne zgusne pa umješamo u skutu kojoj smo dodali šeće u prahu. Dodamo želatinu koju smo zagrijali da se otopi i šlag te sve izlijemo na tijesto.
- Stavimo u hladnjak na par sati da se krema stisne. Najbolje preko noći
Torta je kremasta i odlične kombinacije okusa. Ako se žurim umjesto kreme jednostavno stavim samo šlag. Ako ne podnosite bademe možete staviti lješnjake, pistacie, pinjole ili neko drugo orašasto voće.