Tako slasna: Pita od luka

Thinkstock
Ako ste ljubitelji luka onda je ovo pravi recept za vas.
Vidi originalni članak

Francuzi su, čini se, veliki ljubitelji luka jer u svojoj tradiciji pored svoje čuvene juhe od luka imaju i ovu pitu. Oni su zaista pronašli sjajne načine kako od luka da naprave zvijezdu, a ne samo sporedni dio jela.

Neka vam luk uvijek bude pri ruci kao začin i neizbježan dio mnogih jela. A uz to i kao samostalna namirnica za originalne kulinarske kreacije!

 

made in uk Recept dana: Pastirska pita s janjetinom

 

grčka zeljanica Spankopita: Grčka pita sa špinatom

 

Potrebno vam je:


Za tijesto:

  • 20 dag brašna
  • 15 dag maslaca
  • sol
  • voda

Za nadjev:

  • 4 glavice luka (srebrenac)
  • 3 žlice maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 3 jaja
  • 1,5 dl slatkog vrhnja
  • 1,5 dl mlijeka
  • sol
  • papar
  • malo naribanog muškatnog oraščića

Priprema:

  1. Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i 4 žlice hladne vode. Neka se dobro ohladi u hladnjaku.
  2. U međuvremenu oljuštite i nasjeckajte luk. Ispržite ga na maslacu pazeći da ostane svijetao. Pustite ga neka se ohladi.
  3. Pomiješajte brašno, jaja, vrhnje i mlijeko. Primiješajte luk, posolite, popaprite, dodajte oraščić. Razvaljajte tijesto, obložite plitki okrugli kalup, ulijte nadjev pa pecite 30-40 minuta na 180 stupnjeva
Posjeti Gastro.hr