gastro postao
Ako ste ljubitelji luka onda je ovo pravi recept za vas.
Francuzi su, čini se, veliki ljubitelji luka jer u svojoj tradiciji pored svoje čuvene juhe od luka imaju i ovu pitu. Oni su zaista pronašli sjajne načine kako od luka da naprave zvijezdu, a ne samo sporedni dio jela.
Neka vam luk uvijek bude pri ruci kao začin i neizbježan dio mnogih jela. A uz to i kao samostalna namirnica za originalne kulinarske kreacije!
Potrebno vam je:
Za tijesto:
- 20 dag brašna
- 15 dag maslaca
- sol
- voda
Za nadjev:
- 4 glavice luka (srebrenac)
- 3 žlice maslaca
- 1 žlica brašna
- 3 jaja
- 1,5 dl slatkog vrhnja
- 1,5 dl mlijeka
- sol
- papar
- malo naribanog muškatnog oraščića
Priprema:
- Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i 4 žlice hladne vode. Neka se dobro ohladi u hladnjaku.
- U međuvremenu oljuštite i nasjeckajte luk. Ispržite ga na maslacu pazeći da ostane svijetao. Pustite ga neka se ohladi.
- Pomiješajte brašno, jaja, vrhnje i mlijeko. Primiješajte luk, posolite, popaprite, dodajte oraščić. Razvaljajte tijesto, obložite plitki okrugli kalup, ulijte nadjev pa pecite 30-40 minuta na 180 stupnjeva