gastro postao
Danas vam predstavljamo recept Marija Čepeka za pitu s janjetinom koja korijene vuče iz Velike Britanije
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 757
Namirnice za pire:
- 300 g krumpira
- 30 g maslaca
- 1 dl mlijeka
- 1 jaje kokošje
- 180 g skute
- sol
- svježe mljeveni papar
Ostalo
- 800 g janjetine
- 600 g luka
- 20 g češnjaka
- 200 g pelata
- 20 g konc. rajčice
- 100 g graška
- 80 g mrkve
- 80 g celera
- 80 g peršina
- 1 dl maslinova ulja
- 1 grančica ružmarina
- 1 lovorov list
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Sitno sjeckani crveni luk zažutite na maslinovom ulju te dodajte sitno naribanu mrkvu, celer i peršin.
- Nastavite dinstati uz podlijevanje temeljcem
- Janjetinu okoštite, samlijte, začinite sa solju i pecite u tavici (temeljac skuhajte od kostiju uz dodatak korijenastog povrća jer služi tijekom cijele pripreme za podlijevanje)
- Janjetinu dodajte na dinstani luk i začinite sa sitno sjeckanim ružmarinom, lovorom i nastavite kuhati desetak minuta
- Kada se temeljac izreducira, popržite kratko sitno sjeckani češnjak i rajčicu iz konzerve. Dodajte pelate i sve skupa prokuhajte dodatnih 5 minuta.
- Na samom kraju dodajte grašak (smrznuti kuhajte 2 minute, a svježi 4 do 5 minuta.)
- Od krumpira, maslaca i mlijeka napravite pire koji kasnije obogatite grubo narganom skutom.
- Napunite posudu za pečenje s mesom, a preko stavite oplemenjenim pire posut sa skutom.
- Sve pečete 10 minuta na 180 celzijevih stupnjeva.
Dobar tek!